• Jaga lugu:

  Mida on oodata Läti parlamendivalimistelt?

  Läti seimihoone Riias.Foto: Reuters/Scanpix

  Lätis laupäeval toimuvatelt parlamendivalimistelt oodatakse praeguse Laimdota Straujuma juhitud valitsuskoalitsiooni jätkamist, sest Ukraina kriis on Venemaa-sõbraliku opositsiooni toetust vähendanud.

  Praegust koalitsiooni toetab umbes kolmandik valijatest, kuid paljud valijad on alles kahevahel. Pearivaali Koosmeele Keskus ees, mille valijaskond on peamiselt Läti venekeelne elanikkond, on edumaa veidi üle 15 protsendipunkti, vahendas agentuur Bloomberg.Valimiskampaania peamisi teemasid on olnud Ukraina kriis ja Läti tugev toetus sanktsioonidele Venemaa survestamiseks.2011. aasta erakorralistel valimistel sai Koosmeele Keskus, millel on head sidemed omal ajal Venemaa presidendi Vladimir Putini juhitud parteiga, 29% valijate toetuse. Praegu on partei toetus arvamusuuringute firma SKDS viimaste küsitluste järgi kahanenud 19,7%-le.Arvamusuuringute firma juhi Arnis Kaktinši sõnul aitab Ukraina kriis lätlastel oma pahameelt praeguse valitsuse suhtes unustada. "Krimmi kontekstis on raske hääletada Harmoonia keskuse poolt isegi siis, kui sa pole praeguse valitsusega rahul. Nii valdki väiksema halva. Sellest võidab praegune valitsus ja peaks ütlema aitäh Putinile, et ta neile tagasivalimise kindlustas," ütles Kaktinš ajalehele Wall Street Journal.Valitsuse toetust võib aga õõnestada endise riigikontrolöri Inguna Sudraba moodustatud uus opositsioonipartei, mis on viimastel kuudel tugevalt toetust kasvatanud ja võib ületada 5% künnise parlamenti pääsemiseks. Partei platvorm on vasakpoolse kallakuga, lubades õiglasemaid palku ja pensione ning valitsuse ja selle ametnike tegevuse suuremat läbipaistvust.Valimised toimuvad Lätis ajal, mil Läti majanduskasv on Euroopa Liidus üks kiiremaid. Teises kvartalis kasvas SKP aastatagusega võrreldes 2,3%. Läti kontekstis on kasvutempo aga viimase nelja aasta aeglaseim.Kriisieelsel tasemel ei ole Läti SKP siiski veel taastunud. - 2007. aastaga võrreldes on see 7% madalam. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Raadiohommikus: Irina Embrich võitudest, Otto Pukk 637% tõusust ning Roman Zaštšerinski koroonapassist
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.
Äripäeva hommikuprogramm kõneleb reedel suurtest võitjatest, aga ka koroonakriisist ja koroonapassist.