Sirje Rank • 3. oktoober 2014 kell 7:45

Mida on oodata Läti parlamendivalimistelt?

Läti seimihoone Riias.  Foto: Reuters/Scanpix

Lätis laupäeval toimuvatelt parlamendivalimistelt oodatakse praeguse Laimdota Straujuma juhitud valitsuskoalitsiooni jätkamist, sest Ukraina kriis on Venemaa-sõbraliku opositsiooni toetust vähendanud.

Praegust koalitsiooni toetab umbes kolmandik valijatest, kuid paljud valijad on alles kahevahel. Pearivaali Koosmeele Keskus ees, mille valijaskond on peamiselt Läti venekeelne elanikkond, on edumaa veidi üle 15 protsendipunkti, vahendas agentuur Bloomberg.Valimiskampaania peamisi teemasid on olnud Ukraina kriis ja Läti tugev toetus sanktsioonidele Venemaa survestamiseks.2011. aasta erakorralistel valimistel sai Koosmeele Keskus, millel on head sidemed omal ajal Venemaa presidendi Vladimir Putini juhitud parteiga, 29% valijate toetuse. Praegu on partei toetus arvamusuuringute firma SKDS viimaste küsitluste järgi kahanenud 19,7%-le.Arvamusuuringute firma juhi Arnis Kaktinši sõnul aitab Ukraina kriis lätlastel oma pahameelt praeguse valitsuse suhtes unustada. "Krimmi kontekstis on raske hääletada Harmoonia keskuse poolt isegi siis, kui sa pole praeguse valitsusega rahul. Nii valdki väiksema halva. Sellest võidab praegune valitsus ja peaks ütlema aitäh Putinile, et ta neile tagasivalimise kindlustas," ütles Kaktinš ajalehele Wall Street Journal.Valitsuse toetust võib aga õõnestada endise riigikontrolöri Inguna Sudraba moodustatud uus opositsioonipartei, mis on viimastel kuudel tugevalt toetust kasvatanud ja võib ületada 5% künnise parlamenti pääsemiseks. Partei platvorm on vasakpoolse kallakuga, lubades õiglasemaid palku ja pensione ning valitsuse ja selle ametnike tegevuse suuremat läbipaistvust.Valimised toimuvad Lätis ajal, mil Läti majanduskasv on Euroopa Liidus üks kiiremaid. Teises kvartalis kasvas SKP aastatagusega võrreldes 2,3%. Läti kontekstis on kasvutempo aga viimase nelja aasta aeglaseim.Kriisieelsel tasemel ei ole Läti SKP siiski veel taastunud. - 2007. aastaga võrreldes on see 7% madalam. 

Hetkel kuum