Sirje Rank • 16 oktoober 2014

Stockholmi Bromma lennuväli sulgemisohus

Sügisene udu Bromma lennuväljal.  Foto: Scanpix/Reuters

Rootsi suuruselt kolmandat lennuvälja ähvardab sulgemine, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Stockholmi uus sotsiaaldemokraatide ja roheliste enamusega valitsus tahab Bromma lennuvälja hiljemalt 2022. aastaks sulgeda ning rajada sinna hoopis eluhooned.

See on vallandanud pahameeletormi Rootsi ettevõtjates, kelle sõnul on aastas üle 2 miljonit reisijat teenindav lennuväli oluline transiidikeskus. Teisalt taganeks peaminister Stefan Löfven nii valimiste eel sõnaselgelt antud lubadusest, et Bromma lennuväljale 2038. aastani kehtivat lepingut üles ei öelda.

„See on suur löök Rootsi ettevõtjate ja organisatsioonide vastu. See kahjustab kogu Rootsi funktsionaalsust. Rootsil läheb raskemaks uute töökohtade ja uue majanduskasvu loomine,“ ütles lehele Rootsi mõjuka Wallenbergide tööstusperekonna investeerimisfirma Investor juht Jacob Wallenberg.

„Brommal on keskne roll Rootsi ühendamisel. 90% Bromma kaudu reisijatest teevad seda töö pärast,“ ütles Wallenberg. „Rootsi on suur riik. Meil on vaja toimuvaid ühenduskanaleid.“

Bromma sulgemisega kannataksid ka rahvusvahelised lennufirmad, mis seda lennuvälja kasutavad. Need tuleb kuskile ümber suunata. Stockholmi Arlanda lennuväli on parimatel lennuaegadel juba koormatud. Nii võib juhtuda, et osa lennuliiklust langeb ära, hoiatab Wallenberg.

Ka Stockholmi kaubanduskoja juht Maria Rankka on Bromma võimaliku sulgemise pärast mures. Tegemist on Rootsi Roheliste partei valimislubadusega. Samuti tahab Stockholmi linnavalitsus peatada Stockholmi ümbersõidutee ehitamise.

Rootsi infrastruktuuriminister Anna Johansson püüdis eile Stockholmi linnavalitsuse öeldut pehmendada. Johanssoni sõnul on see vaid Stockholmi linnavalitsuse väljendatud soov, mis iseseisvalt ei saa Bromma lennuvälja sulgemist otsustada. Midagi konkreetset ei osanud aga Rootsi uus valitsus eile öelda Bromma ega Stockholmi ümbersõidu tulevikuväljavaadete kohta, kirjutab leht.

Hetkel kuum