• Jaga lugu:

  Stockholmi Bromma lennuväli sulgemisohus

  Sügisene udu Bromma lennuväljal.Foto: Scanpix/Reuters

  Rootsi suuruselt kolmandat lennuvälja ähvardab sulgemine, kirjutab Rootsi majandusleht Dagens Industri.

  Stockholmi uus sotsiaaldemokraatide ja roheliste enamusega valitsus tahab Bromma lennuvälja hiljemalt 2022. aastaks sulgeda ning rajada sinna hoopis eluhooned.
  See on vallandanud pahameeletormi Rootsi ettevõtjates, kelle sõnul on aastas üle 2 miljonit reisijat teenindav lennuväli oluline transiidikeskus. Teisalt taganeks peaminister Stefan Löfven nii valimiste eel sõnaselgelt antud lubadusest, et Bromma lennuväljale 2038. aastani kehtivat lepingut üles ei öelda.
  „See on suur löök Rootsi ettevõtjate ja organisatsioonide vastu. See kahjustab kogu Rootsi funktsionaalsust. Rootsil läheb raskemaks uute töökohtade ja uue majanduskasvu loomine,“ ütles lehele Rootsi mõjuka Wallenbergide tööstusperekonna investeerimisfirma Investor juht Jacob Wallenberg.
  „Brommal on keskne roll Rootsi ühendamisel. 90% Bromma kaudu reisijatest teevad seda töö pärast,“ ütles Wallenberg. „Rootsi on suur riik. Meil on vaja toimuvaid ühenduskanaleid.“
  Bromma sulgemisega kannataksid ka rahvusvahelised lennufirmad, mis seda lennuvälja kasutavad. Need tuleb kuskile ümber suunata. Stockholmi Arlanda lennuväli on parimatel lennuaegadel juba koormatud. Nii võib juhtuda, et osa lennuliiklust langeb ära, hoiatab Wallenberg.
  Ka Stockholmi kaubanduskoja juht Maria Rankka on Bromma võimaliku sulgemise pärast mures. Tegemist on Rootsi Roheliste partei valimislubadusega. Samuti tahab Stockholmi linnavalitsus peatada Stockholmi ümbersõidutee ehitamise.
  Rootsi infrastruktuuriminister Anna Johansson püüdis eile Stockholmi linnavalitsuse öeldut pehmendada. Johanssoni sõnul on see vaid Stockholmi linnavalitsuse väljendatud soov, mis iseseisvalt ei saa Bromma lennuvälja sulgemist otsustada. Midagi konkreetset ei osanud aga Rootsi uus valitsus eile öelda Bromma ega Stockholmi ümbersõidu tulevikuväljavaadete kohta, kirjutab leht.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
FED: Liigume toetuste vähendamise suunas
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Föderaalreserv teates kolmapäeval, et majandus liigub selle suunas, et varsti võib keskpank hakata vähendama toetust majandusele, vahendab Bloomberg.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.