• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  ISIS teenib mustal turul naftat müües 800 miljonit

  Iraagi naftapuuraukFoto: Bloomberg

  Iraagis ja Süürias tegutsev terrorirühmitus ISIS teenib nafta müügilt mustal turul päevas üle 2 miljoni dollari ehk 800 miljonit dollarit aastas, selgub uuringufirma IHS Inc hinnangutest.

  Terrorirühmitus toodab erinevate hinnangute kohaselt 50 000-60 000 barrelit naftat päevas. Kokku on ISISe kontrolli all mahuliselt 350 000 barreli tootmine päevas, vahendab Bloomberg.
  Tavaliselt toetuvad äärmusrühmitused välismaistele annetustele, mida on aga võimalik sanktsioonide, diplomaatia ja õiguskaitsega tõkestada. Mustal turul nafta müümist on aga juba raskem piirata. Piirkonna naftavarusid kontrolliva ISISe sissetulekute ulatust võib võrrelda juba ka Talibani omadega.
  „See rahastab nende tegevust ja aitab sellele kaasa, nii sõjaliselt kui ka muud moodi," ütles raporti kaasautor Bhushan Bahree. „Oletame, et nende võimekust suudetakse vähendada poole võrra. Nad teeniks ikkagi aastas 400 miljonit dollarit. See on mitu korda rohkem kui ükski teine rahastamisallikas suudaks pakkuda.“
  Raporti kohaselt tarbib ISIS umbes poole oma toodangust ning müüb ülejäänud nafta 25-60 dollari eest barreli kohta. Selle hinnangu suurusjärk on kooskõlas ka USA luure ja ekspertide arvamustega.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Einar Vallbaum: Narva-Jõesuu muulist sõltub erakordselt palju
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Oluline osa Eesti turismitööstuse arengust takerdub Narva-Jõesuu lagunenud muuli taha, mille korrasolust sõltub eestlaste võime oma territoriaalvetes majandada., kirjutab Lääne-Viru Omavalitsuste Liidu juhatuse esimees Einar Vallbaum.
Merko alustab Uus-Veerennis viienda etapiga
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Merko Ehitus teatas esmaspäeval börsiteate vahendusel, et käivitab Tallinnas Uus-Veerenni korteriarendusprojekti viienda etapi.
Raadiohommikus: verelaskmine aktsiaturgudel ja ämbrid LHV märkimisõigusega
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Teeme värske kokkuvõtte verelaskmisest maailma aktsiaturgudel ja proovime hinnata, kas oleme sisenemas karuturule või on hoopis tegemist hea ostukohaga.
Ettevõtjad teevad katkiste kristallkuulide kiuste kasvuplaane
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.
"Mul on kodus kristallkuul, aga sellel kuulil on üks nurk katki, et ega see väga hästi tööta," võttis plastitööstuse Estiko-Plastar juht Meelis Jürgens kokku segasel ajal järgmise aasta kasvuplaanide tegemise.