Kas käibemaksutagastus reedab erisoodustuse?

Aule Kindsigo, Kindsigo Konsultatsioonid OÜ juhataja ja maksukonsultant 22. oktoober 2014, 12:05
Ferrari.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141022/NEWS/141029867/AR/0/AR-141029867.jpg

Firma sõiduautole tehtud kulutustelt saab täna tagasi küsida 100 protsenti käibemaksu ning erakasutuse käibemaks deklareeritakse omatarbe kaudu. 1. detsembrist omatarvet enam ei maksustata, kuid sõiduauto käibemaksu saab tagasi küsida ainult kuni 50 protsendi ulatuses.

Paljud ettevõtjad on mures, et kui nad hakkavad tagasi küsima ainult 50 protsenti käibemaksu ja samas erisoodustust ei deklareeri, tunnistavad nad, et eratarbimine on olemas. See annaks aga maksuhaldurile võimaluse nõuda veel ka erisoodustuse deklareerimist.

Seda muret aga ei tohiks olla, sest pärast seadusemuudatuse jõustumist vaadeldakse erisoodustust tulumaksuseaduses (TuMS) ja sisendkäibemaksu KMS-is eri alustel.

TuMS-i tähenduses on mitmeid olukordi, kus erisoodustust ei teki. Näiteks kui töö- ja elukoha vahel pole võimalik ühistranspordiga liigelda, tohib seda teha tööandja autoga ning selline tööle- ja kojusõit ei ole erisoodustus. Käibemaksuseaduse mõistes pole see sõit aga tehtud ettevõtluse tarbeks ja käibemaksu saab tagasi küsida ainult osaliselt.

Lähemalt loe Äripäeva teemaveebist raamatupidaja.ee.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. October 2014, 13:21

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing