22. oktoober 2014
Jaga lugu:

Ferrari.
Ferrari.  Foto: Julia-Maria Linna

Firma sõiduautole tehtud kulutustelt saab täna tagasi küsida 100 protsenti käibemaksu ning erakasutuse käibemaks deklareeritakse omatarbe kaudu. 1. detsembrist omatarvet enam ei maksustata, kuid sõiduauto käibemaksu saab tagasi küsida ainult kuni 50 protsendi ulatuses.

Paljud ettevõtjad on mures, et kui nad hakkavad tagasi küsima ainult 50 protsenti käibemaksu ja samas erisoodustust ei deklareeri, tunnistavad nad, et eratarbimine on olemas. See annaks aga maksuhaldurile võimaluse nõuda veel ka erisoodustuse deklareerimist.

Seda muret aga ei tohiks olla, sest pärast seadusemuudatuse jõustumist vaadeldakse erisoodustust tulumaksuseaduses (TuMS) ja sisendkäibemaksu KMS-is eri alustel.

TuMS-i tähenduses on mitmeid olukordi, kus erisoodustust ei teki. Näiteks kui töö- ja elukoha vahel pole võimalik ühistranspordiga liigelda, tohib seda teha tööandja autoga ning selline tööle- ja kojusõit ei ole erisoodustus. Käibemaksuseaduse mõistes pole see sõit aga tehtud ettevõtluse tarbeks ja käibemaksu saab tagasi küsida ainult osaliselt.

Lähemalt loe Äripäeva teemaveebist raamatupidaja.ee.

Autor: Aule Kindsigo, Kindsigo Konsultatsioonid OÜ juhataja ja maksukonsultant

Seotud lood

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt