• Jaga lugu:

  Ukraina valimistel tugevnes kurss läände

  Ukraina president Petro PorošenkoFoto: Scanpix/Reuters

  Ukrainas pühapäeval toimunud parlamendivalimistel said suurima toetuse president Petro Porošenko ja peaminister Arseni Jatsenjuki parteid, mis plaanivad koalitsiooni moodustada koos teiste parteidega, mis toetavad tihedamaid sidemeid Euroopa Liiduga.

  Esialgsetel andmetel kogusid parteid vastavalt 23,1% ja 21,2% häältest, vahendas agentuur Bloomberg lävepakuküsitluste tulemusi. Ametist tagandatud endise presidendi Viktor Janukovitši liitlaste opositsiooniplokk sai 7,6% häältest.
  „Parlamendis saavad ülekaalu Euroopa meelsed parteid ja neil saab olema stabiilne enamus,“ kommenteeris Juri Jakimenko, Kiievi Razumkovi Majandus- ja Poliitikauuringute keskuse juht. „Jatsenjuki partei tulemus annab talle tugeva mandaadi nõutada omale peaministri kohal jätkamist.“
  Eile õhtul ütles Porošenko, et koalitsioonikõnelused juba käivad ning et plaan on need hiljemalt 10 päevaga ühele poole saada. Ta ei nimetanud oma eelistust valitsusjuhi ametisse.
  Teised parteid, mis toetavad tihedamaid sidemeid Euroopa Liiduga, on Samopomich, mis sai valimistel kolmanda parima tulemuse 13,4%ga. Svoboda, mis sai 6,3% valijate toetusest ning endise peaministri Julia Tõmošenko partei, mida toetas 5,5% valimas käinutest.
  Parlamendi koosseisust valitakse pool parteide nimekirjade alusel ning ülejäänud osa moodustavad üksiku mandaadiga ringkonnad.
  Valmistel osales valimiskomisjoni andmeil 52,5 protsenti valimisõiguslikest isikutest. Separatistide kontrolli all Ida-Ukrainas ei saanud valimised mitmetes ringkondades toimuda. Valimiste lõplikud tulemused selguvad 29. või 30. oktoobril.
  Uue parlamendi üks esimesi ülesandeid on tuleva aasta riigieelarve vastuvõtmine olukorras, kus riigi majandus kahaneb tänavu 10%. IMF on juba hoiatanud, et 17 miljardi dollari suurune abilaenude pakett ei pruugi olla piisav, et Ukraina majandust jalul hoida. Ukraina grivna on tänavu dollari suhtes odavnenud 37%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.