Ukraina valimistel tugevnes kurss läände

27. oktoober 2014, 09:55
Ukraina president Petro Porošenko
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141027/NEWS/141029737/AR/0/AR-141029737.jpg

Ukrainas pühapäeval toimunud parlamendivalimistel said suurima toetuse president Petro Porošenko ja peaminister Arseni Jatsenjuki parteid, mis plaanivad koalitsiooni moodustada koos teiste parteidega, mis toetavad tihedamaid sidemeid Euroopa Liiduga.

Esialgsetel andmetel kogusid parteid vastavalt 23,1% ja 21,2% häältest, vahendas agentuur Bloomberg lävepakuküsitluste tulemusi. Ametist tagandatud endise presidendi Viktor Janukovitši liitlaste opositsiooniplokk sai 7,6% häältest.

„Parlamendis saavad ülekaalu Euroopa meelsed parteid ja neil saab olema stabiilne enamus,“ kommenteeris Juri Jakimenko, Kiievi Razumkovi Majandus- ja Poliitikauuringute keskuse juht. „Jatsenjuki partei tulemus annab talle tugeva mandaadi nõutada omale peaministri kohal jätkamist.“

Eile õhtul ütles Porošenko, et koalitsioonikõnelused juba käivad ning et plaan on need hiljemalt 10 päevaga ühele poole saada. Ta ei nimetanud oma eelistust valitsusjuhi ametisse.

Teised parteid, mis toetavad tihedamaid sidemeid Euroopa Liiduga, on Samopomich, mis sai valimistel kolmanda parima tulemuse 13,4%ga. Svoboda, mis sai 6,3% valijate toetusest ning endise peaministri Julia Tõmošenko partei, mida toetas 5,5% valimas käinutest.

Parlamendi koosseisust valitakse pool parteide nimekirjade alusel ning ülejäänud osa moodustavad üksiku mandaadiga ringkonnad.

Valmistel osales valimiskomisjoni andmeil 52,5 protsenti valimisõiguslikest isikutest. Separatistide kontrolli all Ida-Ukrainas ei saanud valimised mitmetes ringkondades toimuda. Valimiste lõplikud tulemused selguvad 29. või 30. oktoobril.

Uue parlamendi üks esimesi ülesandeid on tuleva aasta riigieelarve vastuvõtmine olukorras, kus riigi majandus kahaneb tänavu 10%. IMF on juba hoiatanud, et 17 miljardi dollari suurune abilaenude pakett ei pruugi olla piisav, et Ukraina majandust jalul hoida. Ukraina grivna on tänavu dollari suhtes odavnenud 37%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. October 2014, 09:55

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing