Pakendiaudit ukse ees

29. oktoober 2014, 13:54
Pakendimaterjali liigid on näiteks klaas, plastik, paber, kartong, metall ja puit.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141029/NEWS/141029615/AR/0/AR-141029615.jpg

Uue aasta esimesest päevast jõustuvad pakendiseaduse muudatused, millega suureneb ettevõtete hulk, kes peavad hakkama pakendiandmeid edastama.

PwC raamatupidamise ja maksude konverentsil ütles PwC juhtivaudiitor Erki Mägi, et muutuv seadus peaks hakkama kehtima ligi 3000 ettevõttele.

Kui varem rakendus auditeerimiskohustus vaid nendele, kes esitasid pakendiaruanded taaskasutusorganisatsioonidele või pakendiregistrile, siis uuest aastast kehtib see kõigile, kes lasevad aastas turule vähemalt 100 kilogrammi plastikpakendit või 200 kilogrammi muud pakendit.

Kuna muudatus jõustub juba 1. jaanuarist, tuleb esitada aruanne käesoleva ehk 2014. aasta kohta. Mägi teatel on audiitori kontrollitud andmete esitamise tähtaeg küll 30. juuni, kuid need ettevõtjad, kes kavatsevad hakata pakendiaruandeid esitama taaskasutusorganisatsioonidele, peavad tõenäoliselt arvestama varasema kuupäevaga. "Arvan, et see tähtaeg saab valdavalt olema 30. mai või isegi natuke varasem," ütles Mägi. Vastasel juhul ei jõuaks taaskasutusorganisatsioonid saadud andmeid kokku liita ning lasta omakorda auditeerida.

Pakendiettevõtja vastutab müüdava kauba pakendi ja tekkinud pakendijäätmete kogumise ja taaskasutamise ning kaasnevate kulude kandmise eest. Kuigi ettevõtja võib pakendite kogumise ja aruandluse kohustused anda üle taaskasutusorganisatsioonile, tuleb sellegipoolest teha pakendiaudit.

Pakendiseaduse nõuete täitmist kontrollib maksu- ja tolliamet. Nõuete täitmata jätmine võib ettevõttele tuua sunniraha ja trahvid, mille ülempiir ulatub 32 000 euroni ühe rikkumise kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. October 2014, 14:29

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing