Pille Ivask • 3. november 2014
Jaga lugu:

Saksamaa mures moslemikogukonna kasvu pärast

Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere
Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere   Foto: epa

Kehvad suhted moslemist jutlustaja Sven Lau ja Saksa luureagentuuri vahel näitavad, kui raske on tõmmata joont arvamuse ning mässuõhutamise vahele, kirjutab Wall Street Journal.

Saksa võimud on juba vähemalt kaheksa aastat jälginud 34aastast endist tuletõrjujat Sven Laud, kes on pärit katoliiklikust perekonnast, ent on usu vahetanud islami kõige rangema voolu salafismi vastu.

Ametnike sõnul on Lau Saksamaa üks prominentsemaid islami preestreid, kel on lisaks karismale ka võime noori sakslasi islamiringkonda meelitada. Saksa luureameti juht on Laud nimetanud riigi „üheks tuntumaks propagandistiks“. Ametnike kinnitusel on Lau püüdnud oma järgijaid inspireerida liituma ka islamirühmitustega Süürias ja Iraagis. Seega kardetakse terroriaktide jõudmist ka Saksamaale ja Läände.

Lau ise, kes on üle Saksamaa jutlustusi pidanud, eitab seda kõike. Hoolimata telefonide pealtkuulamisest ja arvutite ning kodu läbiotsimistest, jääb ta vabaks. Ta eitas igasuguseid kuuldusi, nagu tal oleks sidemeid islamiriigiga. „Ma pole islamiriigi poolt,“ ütles ta ning väitis, et tema Süüria-reisid on osa humanitaartööst.

Suhted Lau ja Saksa luure vahel näitavad, kui keeruline on tõmmata joont arvamuse ning mässuõhutamise vahele. Seda eriti ajal, mil Euroopa seisab silmitsi üha suurema arvu rahulolematute moslemitega, kellest osa esindab islami radikaalset voolu.

Lau tegemisi jälgivad Saksa ametnikud on seisukohal, et mees on leidnud oma tegevuses ilmselt üles „turvatsooni“. Saksa luure juht Burkhard Freier ütles, et Lau jätkab noorte mõjutamist, luues nii pinnase võimalikuks vägivallaks. „Selle seaduslik tõestamine ning tema kohtu ette toomine on keeruline,“ lisas ta. 

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt