• Jaga lugu:

  Saksamaa mures moslemikogukonna kasvu pärast

  Saksamaa siseminister Thomas de Maiziere Foto: epa

  Kehvad suhted moslemist jutlustaja Sven Lau ja Saksa luureagentuuri vahel näitavad, kui raske on tõmmata joont arvamuse ning mässuõhutamise vahele, kirjutab Wall Street Journal.

  Saksa võimud on juba vähemalt kaheksa aastat jälginud 34aastast endist tuletõrjujat Sven Laud, kes on pärit katoliiklikust perekonnast, ent on usu vahetanud islami kõige rangema voolu salafismi vastu.
  Ametnike sõnul on Lau Saksamaa üks prominentsemaid islami preestreid, kel on lisaks karismale ka võime noori sakslasi islamiringkonda meelitada. Saksa luureameti juht on Laud nimetanud riigi „üheks tuntumaks propagandistiks“. Ametnike kinnitusel on Lau püüdnud oma järgijaid inspireerida liituma ka islamirühmitustega Süürias ja Iraagis. Seega kardetakse terroriaktide jõudmist ka Saksamaale ja Läände.
  Lau ise, kes on üle Saksamaa jutlustusi pidanud, eitab seda kõike. Hoolimata telefonide pealtkuulamisest ja arvutite ning kodu läbiotsimistest, jääb ta vabaks. Ta eitas igasuguseid kuuldusi, nagu tal oleks sidemeid islamiriigiga. „Ma pole islamiriigi poolt,“ ütles ta ning väitis, et tema Süüria-reisid on osa humanitaartööst.
  Suhted Lau ja Saksa luure vahel näitavad, kui keeruline on tõmmata joont arvamuse ning mässuõhutamise vahele. Seda eriti ajal, mil Euroopa seisab silmitsi üha suurema arvu rahulolematute moslemitega, kellest osa esindab islami radikaalset voolu.
  Lau tegemisi jälgivad Saksa ametnikud on seisukohal, et mees on leidnud oma tegevuses ilmselt üles „turvatsooni“. Saksa luure juht Burkhard Freier ütles, et Lau jätkab noorte mõjutamist, luues nii pinnase võimalikuks vägivallaks. „Selle seaduslik tõestamine ning tema kohtu ette toomine on keeruline,“ lisas ta. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Nasdaqi indeks ainukesena plussis
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
USA börsil lõppes päev kahetiselt, kui investorid analüüsisid tehnoloogiahiidude tulemusi ning Föderaalreservi avaldust, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: tulemuste sadu ning Hiina hirmud börsil
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Hommikuprogrammis tulevad enda värskeid kvartalitulemusi kommenteerima Tallink Grupi juht Paavo Nõgene ning Arco Vara juht Marko-Ove Niinemäe. Juttu tuleb aga muustki.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.