Äripäev • 5. november 2014 kell 8:00

Gazprom keerab Ukraina gaasikraani lahti

Gaasitorud  Foto: epa

Gazprom sai pankadelt kinnituse, et Ukraina Naftogaz on maksnud esimese osa gaasivõlast ehk 1,45 miljardit dollarit, teatas Gazpromi esindaja Vene meediale.

Vastavalt eelmisel nädalal Brüsselis saavutatud kokkuleppele peab Ukraina riigiettevõte Naftogaz maksma novembris-detsembris 2013 ning tänavu aprillist juunini kasutatud 11,5 miljardi kuupmeetri gaasi eest 3,1 miljardit dollarit.

Venemaa, Ukraina ja Euroopa Liit sõlmisid 31. oktoobril Brüsselis lepingu, mille järgi taastab Gazprom Kiievi varustamise Vene gaasiga kohe, kui osa võlast on kustutatud. Gazprom lõpetas juunis võlgnevuse tõttu Ukraina varustamise gaasiga. Helesinise kütuse kraanid keeratakse lahti kohe, kui esimene osa võlast on makstud, sai eelmisel nädalal kokku lepitud.

Lisaks otsustati, et 1. novembrist kuni tuleva aasta märtsi lõpuni teeb Moskva Kiievile hinnaalandust, kasutades 2009. aasta arvutusvalemit, mis annab tuhande gaasikuupmeetri kohta 100 dollarit soodustust.

Hetkel kuum