Sirje Rank • 5. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

USA vahevalimistel võidukad vabariiklased

Võidukad vabariiklased Iowas.
Võidukad vabariiklased Iowas.  Foto: Bloomberg

Teisipäeval toimunud USA Kongressi vahevalimistel said vabariiklased oma kontrolli alla ka Senati ning tugevdasid oma enamust Esindajatekojas.

Nii tuleb president Barack Obamal viimased võimuloleku aastad valitseda koos vastaspartei kontrolli all Kongressiga.

Poliitika poolest võib see tähendada survet kaotada piirangud USA energiakandjate, eelkõige Euroopat huvitava kildagaasi, ekspordilt, ning suuremat toetust vabakaubanduslepingutele. Viimaste seas on läbirääkimisel ka vabakaubandusleping Euroopa Liiduga.

Üks tegur, mis vabariiklastele valimistel edu tagas, oli rahulolematus president Barack Obama majanduspoliitikaga. Kümnest valijast seitse ei olnud olukorraga rahul, näitasid lävepakuküsitlused, ehkki USA majandus on toibumas ja töötuse määr vähenemas.

Viis aastat peale majanduslanguse lõppu ei tunneta tavaline ameeriklane, et tema elujärg on paranenud. Palgad ei ole taastunud, samal ajal kui ettevõtete kasumid löövad rekordeid, aktsiate hinnad on peaaegu kolm korda tõusnud ning SKP kriisieelsest tipust täna enam kui triljoni võrra suurem, vahendas agentuur Bloomberg.

Inflatsiooniga kohandatult oli majapidamiste 54 045 dollari suurune mediaansissetulek tänavu juulis 2600 dollari võrra väiksem kui 2007. a detsembris, mil majanduslangus algas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt