Harry Tuul • 6. november 2014
Jaga lugu:

Vene ministrid ja Saksa ettevõtjad kohtusid salaja

Venemaa välisminister Sergei Lavrov osales salakohtumisel Saksa ettevõtjatega
Venemaa välisminister Sergei Lavrov osales salakohtumisel Saksa ettevõtjatega  Foto: Yuri Kochetkov, EPA

Kolmapäeval, 5. novembril, pidasid Vene mõjukad ministrid ja Saksamaa suurettevõtjad Moskvas salajase kohtumise kinniste uste taga, vahendas Kommersant.

Lisaks ametnikele esindasid ajalehe andmetel Venemaad asepeaminister Igor Šuvalov ja välisminister Sergei Lavrov. Ka Saksamaa ettevõtjad olid esindatud kõrgel tasemel. Osalejate hulgas olid näiteks Saksamaa suurima nafta- ja gaasitootja Winterhall Holding GmbH nõukogu esimees Rainer Zele, rahvusvahelise kaubandusfirma Metro AG juhatuse esimees Olaf Koch ja autotootja Daimler AG poliitika ja välissuhtluse osakonna juht Eckart von Klaeden. Kokku osales 15 Saksamaa firma esindajat.

Kohtumisest eelnevalt avalikkust ei teavitatud. Põhiteemana oli jutuks ärisuhete säilitamine sanktsioonide kiuste ning Kommersandi allikate kinnitusel lahkusid sakslased kohtumiselt rahulolevatena.

Kohtumise järel teatas Venemaa välisministeerium paljasõnaliselt, et toimus huvitatud osapoolte kohtumine ning arvamuste vahetus kahepoolsete kaubandus ja majandussuhete ning investeerimise perspektiividest. Samuti tutvustas Sergei Lavrov Venemaa hinnangut Ukraina praegusele olukorrale ning iseloomustas Venemaa suhteid  Saksamaa, Euroopa Liidu ja NATOga, teatas ministeerium.

Kommersanti andmetel organiseeris kohtumise Saksamaa Ida-Euroopa majandussuhete komitee, mis esindab Saksamaa ettevõtjate huve ning mida veab endine Metro AG juht Eckhard Cordes. Organisatsiooni pressiteates kinnitati samuti kohtumise toimumist. „Arutati Vene-Saksa majandussuhteid ja väljumisteid praegusest kriisist. Rohkem me öelda ei saa: läbirääkimised kandsid kinnist ja usaldusväärset iseloomu".

2012. aastal püstitas Venemaa ja Saksamaa vaheline kaubavahetus rekordi, moodustades 80,9 miljardit eurot. Samas juba 2013. aastal kahanes see 5,4% võrra ning Venemaa langes Saksamaa kaubanduspartnerite pingereas kümnendalt kohalt üheteistkümnendaks. Käesoleval aastal ajavahemikul jaanuarist augustini on Saksamaa eksport Venemaale kahanenud tervelt 16,6% ning arvatakse, et Venemaa langeb kaubanduspartnerina kolmeteistkümnendaks. Ajalehe Handelsblatt hinnangul võib Saksamaa tööstustehnika ja -seadmete eksport Venemaale tänavu kahaneda 35%.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt