Gorbatšov hoiatab uue külma sõja eest

09. november 2014, 12:00
Mihhail Gorbatšov Berliinis
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141109/NEWS/141109708/AR/0/AR-141109708.jpg

Nõukogude Liidu viimane riigipea Mihhail Gorbatšov hoiatas Berliini müüri languse 25. aastapäeva tähistamisel maailma uue külma sõja eest.

„Maailm on uue külma sõja äärel. Mõned ütlevad, et see on juba alanud,“ tsiteeris 83aastase Gorbatšovi kõnet ajaleht Financial Times.

Pidustused Berliinis toimuvad ajal, mil Ukrainast tuleb teateid kokkupõrgete ägenemisest, mis seavad ohtu septembri algul Minskis sõlmitud relvarahu.

Gorbatšov süüdistas lääneriike ülemäärases uhkustundes, pärast seda, kui Berliini müüri langus lõpetas Ida-Euroopas Nõukogude Liidu domineerimise.

Gorbatšovi sõnul on usaldus Venemaa ja lääneriikide vahel Ukraina kriisi tagajärjel viimaste kuudega kadunud. Ta kutsus seda usaldust taastama ning sellega seoses ka Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioone lõpetama.

FT kirjutab, et Gorbatšovi silmis on kriisis süüdi lääneriigid. Läinud nädalal andis ta Putinile täieliku toetuse. Enne Saksamaale saabumist ütles Gorbatšov, et on absoluutselt veendunud, et Putin kaitseb Venemaa huve paremini kui keegi teine.

Gorbatšovi hoiatus kõlas ka 25 aastat tagasi Prantsusmaa välisministriks olnud Roland Dumas' sõnades. Ta ütles sama üritusel kõneldes, et kui riikide vahel ei ole vastastikust respekti, võib homme kõik uuesti otsast alata. „Isegi kõik see, mida me tundsime kui ja nimetasime külmaks sõjaks.“

Ka USA president Barack Obama avaldas muret, et rahu Euroopas on taas ohus.

„Euroopa on tihedamalt lõimunud, palju jõukam ja võib end kindlamana tunda,“ ütles Obama reedel Berliini müüri langemise aastapäeval tehtud pöördumises. „Kuid nagu Venemaa rünnak Ukraina vastu meile meelde tuletab, tuleb meil enam pingutada, et täielikult teoks teha oma nägemus Euroopast, mis on terviklik, vaba ja rahujalal.“

Agentuur Bloomberg vahendab, et Venemaa on suurendamas oma sõjalist kohaolekut Ukraina idaosas.

„Sõda ei ole veel läbi,“ ütles isehakanud Luganski rahvavabariigi äsja valitud juht Igor Plotniski rahvavabariigi veebilehele pandud avalduses. Lugansk tahab tema sõnul maksimaalset lõimumist Venemaaga.

Ukraina on teatanud ägedatest kokkupõrgetest Donetski lennujaama kaitsel, armee pressiesindaja Andrii Lisenko teatas Venemaa poolt riiki sisenenud tankidest ja sõjatehnikast.

Julgeolekuorganisatsioon OSCE teatas eilses avalduses, et Venemaa veoautode ja tankikolonne on nähtud Donetski ja Makejevka linna lähistel. Makejevka lähistel nägid OSCE vaatlejad enam kui 40 Venemaa veoautot, millest osad vedasid eraldusmärkideta vormis mehi ja haubitsaid. Samuti märkasid vaatlejad Donetski lähistel üheksast eraldusmärkideta tankist koosnenud kolonni.

Laupäeval ütles Ukraina armee pressiesindaja Volodõmõr Polevõi, et Venemaa suurendab oma sõjalist kohalolekut separatistide kontrollitud aladel. Samuti teatas ta, et viimase ööpäevaga on surma saanud viis ja haavata 17 Ukraina armee sõdurit.

Venemaa välisminister Sergei Lavrov ei kommenteerinud Pekingis ühisel pressikonverentsil USA välisministri John Kerryga, kas Venemaa on saatnud oma vägesid ja tanke Ukrainasse. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. November 2014, 12:00
Otsi:

Ava täpsem otsing