Eliisa Matsalu • 11. november 2014
Jaga lugu:

Tarand: ära topi raha madratsi sisse

Erakondade Rahastamise Järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand
Erakondade Rahastamise Järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand  Foto: Arno Mikkor

Avaliku elu tegelane võiks inimesi innustada rahaga midagi paremat peale hakkama kui madratsi sisse toppimine või raamatute vahele peitmine, ütles erakondade rahastamise järelevalve komisjoni aseesimees Kaarel Tarand.

Tänane Äripäev kirjutab, kuidas justiitsminister Andres Anveltil kadus viis aastat tagasi kodus peo käigus suur summa sularaha.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) aseesimees Kaarel Tarand ütles, et kas poliitik hoiab oma sääste kodus, hoiustab, investeerib, annetab erakonnale või heategevusse, on tema enda riskivalmiduse ja majandusliku mõtlemise küsimus. „Asjaolu, et avalikku võimu teostavad poliitikud on majanduslikult toimetulevad inimesed, see tähendab, et neil on jooksva tulu kõrval ka sääste, on ikka pigem hea kui halb. Et vaesus ajab vargile, teadis juba Väljaotsa Jaan,“ ütles Tarand. Ta lisas, et kuni raha on päritolult puhas ja maksud sellelt makstud, pole kellelgi midagi õiendada.

Tarand märkis, et avaliku elu tegelane kui eeskuju võiks siiski Eesti turumajanduslikus ühiskonnas innustada inimesi rahaga midagi paremat peale hakkama kui madratsi sisse toppimine või raamatute vahele peitmine.

Ta ütles, et ERJK valvab erakondade käsutusse mineva raha päritolu, kus on sularahaga teised lood. ERJK-l on hoiatavaid näiteid ja kohtuvaidlusi sularaha annetamisega. „Osaliselt, nagu viimases Keskerakonna, Priit Toobali ja Lauri Laasi juhtumis, on raha päritolu selgitamine kohtus läinud sõna otseses mõttes muinasjutuliseks,“ ütles Tarand. Tema sõnul võtab arukas annetaja neist õppust ja ei tee kunagi liigutusi, mis, isegi kui nad on ausad, ei pruugi ausana näida.

Tarand lisas, et tegu on tema isikliku arvamusega, mitte ERJK seisukohaga.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt