Pille Ivask • 17 november 2014

Jaapani majandus langeb

Jaapanlased pole kindlad, kas peaminister Abe suudab riigi majandust elavdada.  Foto: epa

Jaapani majandus langes juba teist kvartalit järjest, mis tähendab, et peaminister Shinzo Abe püüdlused majandust elavdada on saanud tagasilöögi, kirjutab Wall Street Journal.

Abe, kes on tahtnud Jaapani majandust pärast kaht üsna tagasihoidlikku kümnendit taaselustada, peab seega sel nädalal teatama, et lükkab maksutõusu plaanid edasi.

Maksutõusu edasilükkamisega loodab peaminister, et see aitab riigi majandusse suunata miljardeid dollareid. Ühtlasi tähendab see, et Abe käivitatud majanduse intensiivistamise programm Abenomics jätkub.

Täna avaldatud statistika näitab siiski, kui raske saab Abel majanduse elavdamine olema. Sisemajanduse kogutoodang langes juulist septembrini aastases võrdluses 1,6%. Tänavu esimeses kvartalis oli vastav langus 7,3%.

Ükski Wall Street Journali 18 küsitletud majandusteadlasest polnud Jaapani majandusele langust ennustanud. Mediaanennustus oli hoopis 2,25% majanduskasv.

Meiji Yasuda Life Insurance Co peaökonomist Yuichi Kodama on öelnud, et majanduslangus paneb riigi opositsiooni „häält tõstma, öeldes, et Abenomics oli läbikukkumine“. Rahvas võib hakata kahtlema poliitika jätkusuutlikkuses ning valitsuse vastu kindlustunde kaotada. 

Hetkel kuum