Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piimatootja: seis on ikka väga valus

  Lehmad.Foto: Andres Haabu

  Piirsalu Põllumajanduse OÜ juhi Elvo Leppmaa sõnul on Euroopa Liidu 7 miljonit abiraha kindlasti abiks, kuid kuna piimatootjate olukord on suhteliselt hull, siis selle summaga lapib ära vaid väikese augu.

  „Abiks on see summa kindlasti, iga kopikas on väärt, et seda miinust veidi leevendada. Kuid piima hind on praegu juba paar senti alla oma hinna, see summa kindlasti kogu Eesti peale seda auku ei lapi. Võib-olla leevendab mingit kolmandikku kogusummast,“ kommenteeris Leppmaa Euroopa Liidult Eesti piimatootjatele laekuvat abiraha, mida on ligi 7 miljonit eurot.
  Leppmaa lausus, et Eesti riik ja põllumajandusministeerium kogu aeg nagu midagi teevad selleks, et piimatootjaid aidata, kuid otsest tulemust ometi ei ole.
  „Tagasihoidlik on see tegevus olnud. Keegi on käinud siin ja seal, kuid asjast pole mingit jumet tulnud. Veidi rohkem võiksid liigutada. Mulle tundub, et veidi manipuleeritakse kah, ma arvan, et mingid kogused liiguvad tegelikult juba ammu. Kuulsin kuskilt, et on mingeid kokkuleppeid saadud - poodides pole piima hind väga langenud ju,“ rääkis Leppmaa.
  Ta lisas, et ei usu, et kuskil ladudes on massiliselt piima ja pulbrit seismas. „Tahaksin neid ladusid näha, kus see pulber ja toodang hunnikutes on. Arvan, et me seda ei näe ja kuskile, ma arvan, see toodang ikka liigub,“ rääkis Leppmaa.
  Ettevõttel löödi jalad teist korda alt
  Enda ettevõtte Piirsalu Põllumajanduse seisust rääkides märkis Leppmaa, et olukord on ikka äärmiselt hull. „Meil on väga valus seis. Kaks aastat tagasi tegin robotlauda, selle käivitamine võttis iseenesest juba jalad alt, palju lehmi langes rivist välja. Karja taastootmine võttis kaks aastat. Nüüd lõpuks kari juba taastoodab. Just hakkas tunduma, et nahk hakkab taas peale kasvama, ja siis löödi jalad jälle alt! Võeti nagu veel ka jalgadest kinni ja tõmmati mööda asfalti edasi-tagasi nii, et luud ka paistavad välja,“ kirjeldas Leppmaa rasket olukorda.
  Seda, mis edasi saab, ei osanud ta öelda, lisas vaid, et tuleb palju piima toota ja nii kuidagi asi tasa teha. „Mis nüüd ikka saab? Eks kõik sõltub pangast, kes on mulle laenu andnud, ja ka tarnijatest. Mida rohkem toota, seda suurem on minu arvates väljapääs olukorrast. Paljud ütlevad, et piimakvoot läheb niimoodi lõhki ja tuleks nagu vähem toota. Kuid mina näen väljapääsuna seda, et tuleb rohkem toota. See vahe tuleb kuidagi ära katta ja vaadata siis edaspidi, mis sellest kvoodi ületusest saab,“ rääkis Leppmaa.
  Ta lisas, et pangad ja liisingufirmad on siiani olnud mõistlikud ja andnud talle maksepuhkust. „Eks seda jõudu läheb meil hädasti vaja,“ lisas Leppmaa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Kakskeelse Eesti visa, aga pöördumatu lõpp
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Eestis on, sarnaselt teiste riikidega, vähemalt Ida-Euroopas, aset leidmas ajalooline mentaalne nihe, mis puudutab suhtumist vene keelde ja Russki Miri laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA aktsiaturg tõusis neljandat nädalat järjest
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg lõpetas reedel nädala tugeva tõusuga, kui investorite kindlust turgude osas on kasvatanud oodatust madalamad inflatsiooninumbrid, mis näitavad, et inflatsiooni tipp võib olla juba seljataha jäänud. Nii S&P 500 kui Nasdaqi indeks tõusid neljandat nädalat järjest, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand: kui iseloomud ei klapi, siis koostööd ei tule
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Mitu aastat Coop Eestit juhtinud, siis Margus Linnamäe kutsel Apollo Grupi etteotsa läinud ning sealt idufirmasse Eurora lahkunud Jaanus Vihand soovis enne A. Le Coqi juhi positsiooni vastu võtmist näha, kuidas ettevõtte nõukogu tasandil suhted on.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.