• Jaga lugu:

  Piimatootja: seis on ikka väga valus

  Lehmad.Foto: Andres Haabu

  Piirsalu Põllumajanduse OÜ juhi Elvo Leppmaa sõnul on Euroopa Liidu 7 miljonit abiraha kindlasti abiks, kuid kuna piimatootjate olukord on suhteliselt hull, siis selle summaga lapib ära vaid väikese augu.

  „Abiks on see summa kindlasti, iga kopikas on väärt, et seda miinust veidi leevendada. Kuid piima hind on praegu juba paar senti alla oma hinna, see summa kindlasti kogu Eesti peale seda auku ei lapi. Võib-olla leevendab mingit kolmandikku kogusummast,“ kommenteeris Leppmaa Euroopa Liidult Eesti piimatootjatele laekuvat abiraha, mida on ligi 7 miljonit eurot.
  Leppmaa lausus, et Eesti riik ja põllumajandusministeerium kogu aeg nagu midagi teevad selleks, et piimatootjaid aidata, kuid otsest tulemust ometi ei ole.
  „Tagasihoidlik on see tegevus olnud. Keegi on käinud siin ja seal, kuid asjast pole mingit jumet tulnud. Veidi rohkem võiksid liigutada. Mulle tundub, et veidi manipuleeritakse kah, ma arvan, et mingid kogused liiguvad tegelikult juba ammu. Kuulsin kuskilt, et on mingeid kokkuleppeid saadud - poodides pole piima hind väga langenud ju,“ rääkis Leppmaa.
  Ta lisas, et ei usu, et kuskil ladudes on massiliselt piima ja pulbrit seismas. „Tahaksin neid ladusid näha, kus see pulber ja toodang hunnikutes on. Arvan, et me seda ei näe ja kuskile, ma arvan, see toodang ikka liigub,“ rääkis Leppmaa.
  Ettevõttel löödi jalad teist korda alt
  Enda ettevõtte Piirsalu Põllumajanduse seisust rääkides märkis Leppmaa, et olukord on ikka äärmiselt hull. „Meil on väga valus seis. Kaks aastat tagasi tegin robotlauda, selle käivitamine võttis iseenesest juba jalad alt, palju lehmi langes rivist välja. Karja taastootmine võttis kaks aastat. Nüüd lõpuks kari juba taastoodab. Just hakkas tunduma, et nahk hakkab taas peale kasvama, ja siis löödi jalad jälle alt! Võeti nagu veel ka jalgadest kinni ja tõmmati mööda asfalti edasi-tagasi nii, et luud ka paistavad välja,“ kirjeldas Leppmaa rasket olukorda.
  Seda, mis edasi saab, ei osanud ta öelda, lisas vaid, et tuleb palju piima toota ja nii kuidagi asi tasa teha. „Mis nüüd ikka saab? Eks kõik sõltub pangast, kes on mulle laenu andnud, ja ka tarnijatest. Mida rohkem toota, seda suurem on minu arvates väljapääs olukorrast. Paljud ütlevad, et piimakvoot läheb niimoodi lõhki ja tuleks nagu vähem toota. Kuid mina näen väljapääsuna seda, et tuleb rohkem toota. See vahe tuleb kuidagi ära katta ja vaadata siis edaspidi, mis sellest kvoodi ületusest saab,“ rääkis Leppmaa.
  Ta lisas, et pangad ja liisingufirmad on siiani olnud mõistlikud ja andnud talle maksepuhkust. „Eks seda jõudu läheb meil hädasti vaja,“ lisas Leppmaa.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Indrek Alliksaar: hinnad kerkivad, kuid pelgalt see ei pruugi õnne õuele tuua
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Keerulistes oludes on juhtimiskvaliteet eriti tähtis, et leida õige strateegia, mille abil uues olukorras efektiivsuse näitajaid ja kasumlikkust kasvatada, kirjutab KPMG auditi juht Indrek Alliksaar Äripäeva Infopanga ehitusmaterjalide tootjate aastaraportile antud kommentaaris.
Nokia kasumiüllatus julgustas analüütikuid hinnasihte tõstma
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Nokia teatas neljapäeval 423 miljoni euro suurusest tegevuskasumist, mis jättis analüütikute ootused kaugele maha. Mitmed analüütikud on pärast tulemuste avalikustamist ettevõtte aktsia hinnasihti tõstnud ning andnud ostusoovituse, kirjutab Kauppalehti.
Kuidas väljuda õpilasfirma programmist päris firma omanikuna Samm-sammult: kuidas teha edukas äri
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Igal aastal peavad gümnaasiumiastme õpilased otsustama, kas teha uurimistöö või õpilasfirma. Mõnel läheb nii hästi, et lõpuks sünnib päris firma koos maailmavallutusplaanidega.
Arvuti hakkab elektri asemel kasutama valgust
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.
Uued ülijuhtivad materjalid, tehisintellekti võimalused haiguste diagnoosimisel, moodne taaskasutus – nendest ja ka teistest huvitavatest teemadest on juttu Äripäevas välja antava ajakirja Imeline Teadus augusti numbris.