Altkäemaksudega saadud sularaha kaalus üle tonni

21. november 2014, 22:47
Hiina jüäänid
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141121/VARIA/141129891/AR/0/AR-141129891.jpg

Uurijad leidsid Hiina kõrge kindrali Xu Caihou kodu läbiotsimisel nii palju sularaha ja kalliskive, et need kaalusid kokku rohkem kui tonni. Nad vajasid nädalat, et kogu raha üle lugeda ning 12 veokit, et kogu summa minema toimetada.

Raha oli korralikult kastidesse laotud ning kastide peal oli kirjas sõduri nimi, kes on maksnud altkäemaksu vastutasuks ametikõrgenduse eest. Mitmed kastid, mille sees oli miljoneid jüääne sularaha, polnud isegi avatud, ütlesid teemaga kursis olevad inimesed.

Uurijad viisid kindral Xu kodu läbiotsimise läbi juba märtsis, kuid selle üksikasjad selgusid alles sellel nädalal. Hiina korrakaitsejõud kinnitasid, et sularaha kaalus kokku üle tonni.

Kindral oli üks kõrgeimaid ametnikke, kes korruptsioonivastase kampaania käigus vahele jäi. Kampaania käivitati 2012. aasta detsembris, mis on septembrikuu seisuga distsiplineerinud rohkem kui 74 000 inimest, selgub Hiina Korruptsioonivastase Ameti andmetest.

Hiina president Xi Jinping on lubanud, et lõksu püütakse „nii tiigrid kui ka kärbsed“ ning korruptsioonivastane kampaania ameti tähtsust ei küsi. Samas on valdavateks ohvriteks olnud just madalamad ametnikud, kes on saanud karistada väikeste õigusrikkumiste eest nagu näiteks ametialase auto isiklik kasutamine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. November 2014, 22:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing