Pille Ivask • 24. november 2014
Jaga lugu:

Tuneesia saab esimese demokraatlikult valitud presidendi

Valimisjaoskond Tuneesias.
Valimisjaoskond Tuneesias.  Foto: epa

Peaaegu neli aastat pärast riigivõimu vastu toimunud rahutusi saab Tuneesia esimese demokraatlikult valitud presidendi, kirjutab Wall Street Journal.

Kuigi võistlustules on veel 22 kandidaati, on enim võidulootust küsitluste põhjal 87aastasel Beji Caid Essebsil, kes oli rahutustes kukutatud diktaatori Ben Ali alluv. Presidendivalimise näol on tegu vaikselt kulgeva poliitilise evolutsiooniga Põhja-Aafrikas, mis sai alguse nn. araabia kevadest.

Tuneesia pealinna Tunise valimisjaoskondades tehtud küsitluste põhjal pidasid valijad käesolevaid valimisi riigi jaoks pöördepunktiks. Valimisjaoskondade ümber võis näha turvatöötajaid ning valimisjaoskondades näitasid töötajad inimestele, kuidas valimissedelit täita. Võrreldes muude valimistega piirkonnas on tegu märkimisväärse erinevusega – politseil ja militaarjõududel on valimiste läbiviimisel oluliselt suurem roll.

26aastane õpetaja Salem Askiri kommenteeris valimisi: „Pärast 50 aastat pimedust on meil jälle võimalus valida, kes meid esindab.“

Inimeste seisukohad presidendikandidaatide suhtes on erinevad. Mainitud Beji Caid Essebsi on populaarne pigem riigi pealinnas Tunises, väljaspool seda on valijate poolehoiu võitnud teised kandidaadid. 

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt