Polina Volkova • 25. november 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Bondora asutaja: mina pensionisüsteemi ei usu

Bondora tegevjuht Pärtel Tomberg  Foto: Meeli Küttim

Esmajärjekorras võiks inimestel olla ülemuse n-ö pikalt saatmise raha ehk säästud, mida saab kasutada töökaotuse või töökohavahetuse korral, soovitab Bondora asutaja Pärtel Tomberg.

Selline raha võiks tema sõnul olla võrdlemisi kiirelt kättesaadav, kas siis üleöödeposiitides või võlakirjafondides. „Kui kurja bossi vastane fond on olemas, tuleb eesmärgid selgemalt üle vaadata. Edasisi variante on juba nii palju, et ei hakkaks midagi konkreetselt soovitama,“ jätkas ühisrahastusplatvormi Bondora (endine isePankur) rajaja.

Tomberg soovitab väiksema portfelli juures märgatavat tulu teenida stock-picking'uga, kus teadlikult ostetakse aktsiaid (või investeeritakse väikeettevõtetesse), mis võivad kiirelt kasvada. Samas on selline tegevus tema hinnangul päris keeruline ilma hea õnne, oskuste või usuta.

„Kui n-ö keskmisel inimesel sissetulekuga 1000 eurot on eesmärk lisatulu teenida, siis mina isiklikult paneksin kogu raha enda harimisse, koolitamisse ja parema väljavaatega karjääri, äriidee, lisatulu otsimisse. Haridussüsteemis, koolituskeskustel või internetis on väga palju võimalusi, kuidas inimene võiks enda väljavaateid parandada, ilma et selleks Soome peaks kolima,“ rääkis Tomberg. Tema sõnul ei sobi selline vaade neile, kes mõtlevad juba pensionile. „Kuid mina isiklikult pensionitesse ja pensionisüsteemi, sealhulgas pensionifondidesse väga ei usu. Keegi pole liiga vana, et ennast arendada ja leida viise, kuidas rohkem raha teenida.“

Aktiivsest investeerimisest võiks tema nägemusel rääkida tasemel, kus portfelliga saaks teenida ühe lisapalga kuus. „Keskmise sissetuleku ja mõistliku tootluse eesmärgi juures, st 8%-10%, tähendaks see portfelli, mis on ca 10 000+ eurot. Sellise portfelli aga peaks kokku panema paremini, kiiremini, õigemas sektoris töötamise või äri tegemisega.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt