• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Murettekitav signaal aktsiaturult

  New Yorgi börs.Foto: Bloomberg

  Miks on kõrge tootlusega riskantsete võlakirjade tootlus langemas, aga aktsiate hinnad tõusmas? See on praegu aktsiakauplejate jaoks tähtis küsimus, sest varemalt on mõlemad varad liikunud tandemina samas suunas.

  Kõrge riskiga võlakirjade hinnad on heaks indikaatoriks aktsiate hindamise phul, sest nad on riskiastmelt kohe aktsiatest eespool. Kui investorid tunnevad, et olukord on halvenemas, siis kõigepealt loobutakse niinimetatud rämpsvõlakirjadest (kõrge riskiga võlakirjad) ja seejärel alles aktsiatest. Seega annab riskivõlakirjade liikumine mõnevõrra aimu, kuhu võiksid lähitulevikus aktsiad suunduda.
  Pilguheit allolevale graafikule näitab, et midagi on toimumas (S&P500 rohelisega ja ETF sinisega). S&P 500 ja iShares iBoxx kõrge tootlusega ettevõtete võlakirjade ETF (börsil kaubeldav fond) on aasta algusest liikunud peegelpildis.
  Oktoobri algusest on aga ETF hakanud langema, kuid S&P500 on läinud teises suunas ja teinud uusi rekordeid. Alates eraldumisest oktoobris on S&P500 tõusnud 3 protsenti ja kõrge tootlusega ETF langenud 4 protsenti.
   
  Kõrge tootlikkusega võlakirjade ETF vs S&P500.Foto: FactSet ja CNBC
  Alates 2007. aastast on kõne all olev ETF langenud 30 päeva jooksul üle 5 protsendi kokku 10 korda. Üheksal juhul kümnest langes S&P500 samuti ja keskmiselt 9 protsenti, selgub CNBC analüüsist.
  Ainult ühel juhul andis kõrge tootlikkusega ETF vale müügisignaali, see juhtus eelmisel aastal. Turg oli siis Föderaalreservi stimuleerimisprogrammist suuresti mõjutatud, mis on aktsiate väärtust vaat et ebanormaalse järjekindlusega tõstnud. Isegi siis suutis S&P500 vaid 0,4 protsenti tõusta.
  Kõrge riskiga võlakirjade ETFi langemine viitab asjaolule, et aktsiad võivad samuti langema hakata.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.