Murettekitav signaal aktsiaturult

04. detsember 2014, 20:50
New Yorgi börs.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141204/BORS/141209821/AR/0/AR-141209821.jpg

Miks on kõrge tootlusega riskantsete võlakirjade tootlus langemas, aga aktsiate hinnad tõusmas? See on praegu aktsiakauplejate jaoks tähtis küsimus, sest varemalt on mõlemad varad liikunud tandemina samas suunas.

Kõrge riskiga võlakirjade hinnad on heaks indikaatoriks aktsiate hindamise phul, sest nad on riskiastmelt kohe aktsiatest eespool. Kui investorid tunnevad, et olukord on halvenemas, siis kõigepealt loobutakse niinimetatud rämpsvõlakirjadest (kõrge riskiga võlakirjad) ja seejärel alles aktsiatest. Seega annab riskivõlakirjade liikumine mõnevõrra aimu, kuhu võiksid lähitulevikus aktsiad suunduda.

Pilguheit allolevale graafikule näitab, et midagi on toimumas (S&P500 rohelisega ja ETF sinisega). S&P 500 ja iShares iBoxx kõrge tootlusega ettevõtete võlakirjade ETF (börsil kaubeldav fond) on aasta algusest liikunud peegelpildis.

Oktoobri algusest on aga ETF hakanud langema, kuid S&P500 on läinud teises suunas ja teinud uusi rekordeid. Alates eraldumisest oktoobris on S&P500 tõusnud 3 protsenti ja kõrge tootlusega ETF langenud 4 protsenti.

 

Kõrge tootlikkusega võlakirjade ETF vs S&P500.

Alates 2007. aastast on kõne all olev ETF langenud 30 päeva jooksul üle 5 protsendi kokku 10 korda. Üheksal juhul kümnest langes S&P500 samuti ja keskmiselt 9 protsenti, selgub CNBC analüüsist.

Ainult ühel juhul andis kõrge tootlikkusega ETF vale müügisignaali, see juhtus eelmisel aastal. Turg oli siis Föderaalreservi stimuleerimisprogrammist suuresti mõjutatud, mis on aktsiate väärtust vaat et ebanormaalse järjekindlusega tõstnud. Isegi siis suutis S&P500 vaid 0,4 protsenti tõusta.

Kõrge riskiga võlakirjade ETFi langemine viitab asjaolule, et aktsiad võivad samuti langema hakata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
04. December 2014, 20:50
Otsi:

Ava täpsem otsing