Pille Ivask • 5. detsember 2014
Jaga lugu:

Putin: Ukraina kriis on Lääne provokatsioon

Vladimir Putin
Vladimir Putin  Foto: epa

Venemaa president Vladimir Putin süüdistas eilses aastalõpukõnes Läänt Ukraina kriisi provotseerimises ning selles, et Lääs kehtestas Venenemaa vastased sanktsioonid, et Venemaad takistada, kirjutab Wall Street Journal.

Putin kaitses Krimmi annekteerimist ning ütles, et Venemaa ei anna iial tagasi „püha“ poolsaart. Ta süüdistas USA-d ja Euroopat küünilisuses, kuna tema meelest kasutavad nood ära Ukraina-kriisi, et viia ellu pikaajaline plaan Venemaad nõrgestada.

„Tõkestamispoliitikat ei leiutatud eile. Seda on rakendatud meie riigi peal juba mitmeid aastaid,“ ütles Putin. „Kui keegi arvab, et Venemaa on muutunud liiga tugevaks, pannakse see poliitika tööle,“ lisas ta.

Putini sõnavõtule reageeris rubla 2%-lise langusega. 

USA välisminister John Kerry ütles eile Šveitsis Baselis toimunud OSCE kohtumisel, et kui Venemaa tahab pääseda rahvusvahelisest isolatsioonist, peab ta lõpetama Ukrainas toimuva vägivalla toetamise ning Krimmi okupeerimise. „Meie soov ei ole, et Venemaa oleks eraldatud tema oma tegude tõttu,“ lisas Kerry.

Putin väitis omakorda, et Venemaa pole isolatsiooni ega võidurelvastumist ise otsinud. Ta ütles, et Venemaa juba teeb oma osa, et Ukraina majandust toetada, kuid Lääs ka Kiiev ei ole sellest huvitatud.

Lääs on öelnud, et seni kuni Venemaa jätkab Ukraina separatistide toetamist, pole sanktsioonide leevenemist oodata. USA president Barack Obama ütles kolmapäeval, et ta pole optimistlik selle suhtes, kas Putin oma lähenemist muuta kavatseb.

„Ma usun, et muudatused tulevad alles siis, kui Venemaa poliitika jõuab järele sellele, mis toimub praegu Vene majandusega,“ põhjendas Obama, miks survet Venemaale jätkatakse. 

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt