Mait Kraun • 8. detsember 2014
Jaga lugu:

Hiina väliskaubanduse ülejääk rekordtasemel

Hiina lipp.
Hiina lipp.  Foto: Bloomberg.

Hiina väliskaubanduse ülejääk tõusis novembris uue rekordini, sest importi tabas nafta ja teiste toormete hinnalanguse tõttu ootamatu langus, vahendab Bloomberg.

Eksport tõusis võrreldes eelmise aasta sama ajaga 4,7 protsenti. Tõus oli prognoositust väiksem, sest analüütikud ootasid 8protsendilist kasvu. Rekordilise väliskaubanduse ülejäägi tekitas aga import, mis langes kokku 6,7 protsenti. Analüütikud ootasid hoopis 3,8protsendilist kasvu. See tähendab, et Hiina väliskaubanduse ülejääk oli 54,47 miljardit dollarit, teatas täna Hiina tolliamet.

Nafta hinnalangus on aeglustuvale Hiina majandusele kahekordselt kasulik. Madalam nafta hind kergitab majanduskasvu ning aitab hoida inflatsiooni piisavalt madalal, et alustada uute stimuleerimismeetmetega. Eelmisel kuul vähendas Hiina Keskpank ka baasintressimäärasid.

„Kõrge kaubandusbilansi ülejääk püsib veel mitu kuud, sest nafta hinnad on madalal,“ ütles Bank Of America Hiina majanduse analüütik Lu Ting Hong Kongis.

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt