Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Liiwi Heliisi juht peab tasuma pool miljonit

    Aivis Ohtla 2004. aasta märtsis, kui kohus otsustas talt nõuda 3,2 miljonit krooni maksuameti kasuks.Foto: Raul Mee

    Kohus otsustas, et pankrotis Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla peab isiklikust taskust tasuma ettevõtte 500 000eurose maksuvõla.

    "See on ülekohtune. Kui iga firmaomanik peaks hakkama ise maksma makse, mis firmal on jäänud riigile tasumata, siis päris õige see ei ole," nentis Ohtla. Nimelt tegi Tallinna ringkonnakohus novembri lõpus vastutusotsuse, mille järgi peab nii salaviinaga äritsemisega kui ka makseraskustega kimpus olnud ja tänaseks kustutatud Liiwi Heliisi juhatuse liige Aivis Ohtla tasuma oma isiklikust rahakotist riigile 482 306,91 eurot. Kuna riigikohus ei võtnud asja arutada, on otsus lõplik.
    Vastavalt kohtuotsusele nõutakse Ohtlalt sisse maksuvõlg, mis tekkis ühelt poolt Liiwi Heliisi tasumata maksudest ning teiselt poolt tema kahe ettevõtte omavaheliste üüritehingute tõttu. Nimelt müüs Ohtla firma Liiwi Heliis tootmishoone kinnistu sisuliselt oma teisele firmale OÜ Liiwi Kaubandus. Viimane hakkas seda aga uuesti Liiwi Heliisile rentima. Liiwi Kaubandus oleks pidanud saadud üüritulust riigile maksud maksma, aga ei teinud seda ligikaudu kuue aasta vältel. Kohtu hinnangul tekkis maksuvõlg tahtliku ja teadliku tegevuse tulemusena, mistõttu saigi talle vastutusotsuse teha.
    Ohtla ise põhjendas, et makseraskustesse sattus ta nagu paljud teisedki majanduslanguse ajal. "Kui korra jäävad maksud maksmata, siis maksuamet hakkab pigistama ja siis ei ole enam väljapääsu, summad on ju suured. Natuke jääd hiljaks ja hakkabki asi pihta," ütles ta.
    Ohtla rääkis, et tema kohtuasi annab nüüd maksuametile võimaluse paljudele juhatuse liikmetele tuli alla teha. "Päris paljud firmad hakkavad endale tankiste etteotsa panema. Paljudel on vastutus, aga olgu see vastutus siis võrdselt, las riigifirmade juhatuse liikmed vastutavad samamoodi, kõigile võrdne. Vaatame, palju neile riigifirmadele juhatuse liikmeks tahab minna," rääkis ta. Küsimusele, mis Ohtlal võlaga plaanis edasi on teha, vastas ta, et eks tuleb maksma hakata. "Eks me hakka kompromisse otsima," märkis ta. Liiwi Kaubanduse kohta ütles ta, et Liiwi Kaubandus on ammu müügis ja sellel on uus omanik. Äriregistri andmetel on Liiwi Kaubandus likvideerimisel.
    Riigifirmadel eelis?
    Ohtla avaldas arvamust, et kohtuotsus on ebaõiglane ka seetõttu, et erafirmade juhatuse liikmed peavad oma rahakotiga vastutama, ent riigifirmade juhatuse liikmetelt justkui ei nõuta vigade eest midagi. Ohtla tõi näiteks Estonian Airi. "Kas seal on eelmistelt juhatuse liikmetelt nõutud mingisugust raha tagasi? Ei ole! Maksuamet riigifirmadelt ei nõua. Ja siis tehakse mulle vastutusotsus," nentis Ohtla. Ta on nördinud, et riigikohus tema asja arutussegi ei võtnud.
    Maksu- ja tolliameti sissenõudmise erimenetluse talituse peajurist Triin Kutberg lükkas ebaõiglase kohtuotsus väite ümber. Ta selgitas, et maksukorralduse seadus näeb ette äriühingu juhatuse liikme vastutuse. Juhatuse liige tegeleb juhtimisotsustega ja on vastutav selle eest, et maksukohustus oleks täidetud. Kutberg rõhutas, et ei oma tähtsust, kas omanikuks on riik. "Olukorras, kus riigi osalusega äriühingu juhatuse liige on põhjustanud maksuvõla tahtlikult või raskest hooletusest, on võimalik ka sellele juhatuse liikmele füüsilise isikuna esitada nõue maksusumma tasumiseks," kinnitas ta.
    Aastaid maksuameti luubi all
    Ohtla oli kurikuulsa viinafirma eesotsas aastatel 1997-2011. Liiwi Heliis sattus maksuameti huviorbiiti 2009. aastal, kui maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas Liiwi Heliisi osas kriminaalasja, mis käsitles maksumärgiga märgistamata või käitlemiseks mittelubatud alkoholi suures koguses hoidmist ja ladustamist. Teisisõnu hakkas maksuamet uurima, kas Liiwi Heliis tegeleb salaviina äritsemisega. Aasta hiljem oligi Liiwi Heliis sunnitud uksed sulgema, kuna tehaseruumidest avastati salaviina. See viis ettevõttelt aktsiisilao tegevusloa. 2011. aasta 27. mail esitas Ohtla Tartu maakohtule Liiwi Heliisi pankrotiavalduse. Pankrotimenetlus lõppes sama aasta augustis raugemise tõttu. 2012. aasta alguseks oli aga Liiwi Heliisi maksuvõlg kasvanud aga juba koos intressidega 2 177 989,28 euroni, millest intressivõlg 607 468,70 eurot.
    Ohtlal on seljataga ka võidukas kohtulahing. Kui 2004. aastal mõistis maksuamet pillava elustiili ja ringrajaautodega kihutamist armastavalt Ohtlalt välja 1,2 miljoni krooni, sai ta maksuameti üle võidu. Ta vaidlustas 1,2 miljoni krooni suuruse nõude ja väitis, et lahedat äraelamist võimaldas isa pärandus.

    Vastutusotsus ehk kolmanda isiku vastutus, mida võidakse määrata järgmistel juhtudel:1. juhatuse liige on tahtlikult või raskest hooletusest rikkunud oma kohustusi;2. rikutud on kohustust tagada maksukorralduse seadusest ja maksuseadustest tulenevate rahaliste ja mitterahaliste kohustuste tähtaegne ja täielik täitmine;3. kohustuse rikkumise tõttu on tekkinud maksuvõlg.

    Tänavu 181 vastutusotsust- 2014. aasta novembri lõpu seisuga on väljastatud 181 vastutusotsust kogusummas üle 23,6 miljoni euro, nendest 51 olid suuremad kui 100 000 eurot. Suurim nõue, mille maksuhaldur on vastutusotsusega seni esitanud, ületab 6 miljonit eurot. - Kohtus vaidlemisel 37 vastutusotsust ning maksuhalduri enda lahendada vaidemenetluses on 3 juhtumit.- 2014. aastal on maksuhaldur väljastanud vastutusotsuse 32 juhatuse liikmele.

    Allikas: maksu- ja tolliamet

    Kommentaar
    Vastutusotsusega aidatakse kaasa õiglasemale konkurentsileTriin Kutberg, MTA sissenõudmise erimenetluse talituse peajurist
    "Vastutusotsuse kui meetme olemasolu on selge signaal, et maksudest kõrvalehoidumine on ühiskonnas taunitav. Maksusummade laekumine on oluline avalik huvi ja seetõttu tuleb tähtsustada juhatuse liikmete kohustust maksuseadusi täita. Seepärast on oluline, et juhatuse liikmed, kes eelistavad isiklikku heaolu äriühingu kohustuste täitmisele või põhjustavad muul moel maksuvõla tahtlikult või raskest hooletusest, teaksid, et sellisel juhul riskivad nad isikliku vastutusega. Ettevõte, jättes maksukohustused tahtlikult või raskest hooletusest tasumata, on saavutanud ebaausa konkurentsieelise. Kui sellise tegevuse tulemusena tekkinud maksuvõlg nõutakse sisse vastutusotsusega, aidatakse kaasa õiglasemale konkurentsile ettevõtluskeskkonnas.
    Maksuhaldur on vastutusotsuseid väljastanud alates 2007. aastast. Selle aja jooksul on väljastatud mitmeid vastutusotsuseid, kus heidetakse ette maksukohustuste täitmata jätmist, mille tingis erinevate tehingute kaudu äriühingu varatuks muutmine. Iga ametile positiivne kohtulahend on maksuhalduri jaoks oluline tagasiside, kohus kinnitab tõendeid, hinnates üle haldusakti õiguspärasuse. Liiwi Heliisi kaasuse näol ei ole tegemist pretsedendiga, mis looks uut menetluspraktikat, vaid lihtsalt hea näitlikustava lahendiga, mis kinnitab juba juurdunud praktikat."
    Aivis Ohtla on seotud järgmiste firmadega.
    Tegutsevad firmad:
    Harko Keila OÜ – osanik juuli 2009 kuni juuli 2010, Liiwi Kaubanduse OÜ on ettevõttes osanik alates juulist 2010;OÜ Cadabell – juhatuse liige 2007 kuni 2011 ja alates 2012. Osanik alates 2005 kuni jaanuar 2014;LX Motors OÜ – juhatuse liige 2002 kuni 2010, osanik 2003 kuni 2010;So Great OÜ – juhatuse liige 2000 kuni 2011, osanik 2002 kuni 2010.
    Likvideerimisel või kustutamishoiatusega:
    Motoklubi Liiwi Racing Team (kustutamishoiatus) omanik ja juhatuse liige, alates 1998;Liiwi Kaubandus OÜ (likvideerimisel) juhatuse liige 2006 – 2010;EAL-EMF Sport OÜ(kustutamishoiatus) osanik alates 2004.
    Kustutatud:
    AS Liiwi Heliis (kustutatud 2012) – juhatuse liige 1997 kuni 2011;Expert Partnerid OÜ (kustutatud 2009) – osanik 2005 kuni 2009;OÜ INS (kustutatud 2013) – osanik 2008 kuni 2010, pärast teda sai omanikuks Belize'i registreeritud firma Colden Investments Ltd;OK Production OÜ (kustutatud 2014) – osanik 2005 kuni 2014;OÜ PUT (kustutatud 2013) – osanik 2008 kuni 2010;OÜ Spordikuppel (kustutatud 2010) – osanik 2004 kuni 2010;Takso Meedia OÜ (kustutatud 2010) – juhatuse liige 2006 kuni 2009;OÜ KOM elamud (kustutatud 2008) – juhatuse liige ja osanik 2005 kuni 2008.
    Allakäigu kronoloogia
    2004. aasta Ekspress kirjutab artikli "Aivis Ohtla on üdini aus inimene". Toomas Vabamäe nendib, et Aivis Ohtla ringrajaautod maksavad üle kahe miljoni krooni. Ohtla ütleb, et need, kes kahtlustavad Liiwi Heliisi salaviina tootmises, tuleks kohtusse saata. Maksuamet nõuab pillava elustiiliga rallimehelt välja 1,2 miljonit krooni, Ohtla seljatab maksuameti kohtus.
    2009. aastal kahtlustab maksuamet, et Liiwi Heliis tegeleb salaviina äriga ning alustab kriminaalmenetlust.
    2010 sulgeb Liiwi Heliis tehase, maksuamet on uurimise käigus avastanud salaviina ja firma kaotab aktsiisilao tegevusloa.
    2011. aasta esitab Ohtla ise AS Liiwi Heliisi pankrotiavalduse. Pankrotimenetlus lõpeb sama aasta augustis raugemise tõttu.
    2014 mõistab Tallinna ringkonna kohus Aivis Ohtlalt vastutusotsusele tuginedes välja 482 306,91 eurot.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Investeerimine ja surm: pärandamise maksunüanssidest välismaa kinnisvara konksudeni Kahjumliku investeeringu pealt tuleb maksta tulumaksu
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
“Isegi hea tervisega investorile ei tee paha, kui nende asjade peale mõelda,” arvab kõhedaks tegevate surma ja pärandamise teemade kohta maksuekspert Ranno Tingas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.