Pille Ivask • 9. detsember 2014 kell 5:22

Visegradi-maad tahavad osa Junckeri investeerimisfondist

Jean Claude Juncker  Foto: epa

Visegradi riigid plaanivad osa saada Euroopa Komisjoni väljakuulutatud 315 miljardi euro suurusest investeerimisfondist, et ühendada oma energiavõrgustikud. Ühtlasi püüab Visegradi grupp leida oma kohta Euroopa Liidu poliitikas, kirjutab Financial Times.

Visegradi-maade ehk Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Poola ambitsioonid suurenesid pärast seda, kui neil õnnestus oktoobris toimunud kliimakõnelustel ühendada jõud, et saada mitmeid järeleandmisi. Senini oli Ungaris asuva väikelinna nime järgi nime saanud liit täitnud poliitilise jututoa ning kultuurivahetuse eesmärki.

Visegradi grupi poliitikud ning diplomaadid on öelnud, et soovivad mainitud edu laiendada ka selliselt, et riigid saaksid osa Jean Claude Junckeri 315 miljoni suurusest investeerimisfondist, et ehitada uus energiainfrastruktuur. Visegradi riigid sõltuvad suurel määral Vene gaasist.

„Olemas on huvi, et ühiselt selles suunas töötada,“ lausus Tšehhi alaline esindaja Euroopa Lidus Martin Povejšil.

Junckeri investeerimisplaani eesmärk on elavdada Euroopas majanduskasvu. Siiski on plaan saanud ka kriitika osaliseks, kuna selles ei kajastu prioriteetne valdkond. 

Juncker on öelnud, et tema meelest oleks mõistlik rõhutada erinevate energiaprogrammide, näiteks energiavõrkude ühendamiste ning energia varustusallikate mitmekesistamise rahastamist. Viimased on olnud prioriteediks eeskätt Ida-Euroopa riikidel, kes sõltuvad energiavaldkonnas suurel määral Venemaast. 

Hetkel kuum