Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    “Käib pidev võitlus, et raha kätte saada“

    Maru Ehituse juhatuse liige Peeter NõlvakFoto: Andras Kralla, Äripäev

    Välispartnerite hilinenud või sootuks tasumata arved panevad Eesti ettevõtteid karmimat kontrolli rakendama või koostööpartneritest sootuks loobuma.

    „Käib pidev võitlus, et raha kätte saada,“ ütles Maru Ehituse juhatuse liige Peeter Nõlvak. Ettevõttel on viimase aasta jooksul tulnud rinda pista iga kuu vähemalt ühe juhtumiga, kus arveid ei tasuta õigeaegselt ära.
    Eestis on ligi 12 000 ettevõtet, kes omavad kliente ka välismaal. Tõsi, lõviosal on vaid 1-2 klienti. Krediidiinfo AS asedirektori Alar Jägeri sõnul on laekumata arvete taga tavaliselt kaks põhjust: kas kultuuriline erinevus või pettus. „Maksetavad on välisriikides väga erinevad ja näiteks Itaalias pole 4-kuuline hilinemine mingi probleem,“ ütles ta. Teistel juhtudel on aga tegu nõrkade välisettevõtetega, kellelt on väga raske raha kätte saada. Krediidihaldusettevõtte Intrum Justitia juhi Ivar Tammemäe sõnul on enim probleeme Soome, Rootsi, Läti ja Leedu partneritega.

    Eesti ettevõtjad tahavad läbipaistvust

    Mait Palts, Kaubandus- tööstuskoja peadirektor

    Maksekäitumised riigiti erinevad, mida tuleb ka arvestada. Kui Eesti paistab silma lühikeste maksetähtaegadega, siis on näiteks Itaalias tavapärane, kui arve tasumiseks võib olla 90 päeva või rohkemgi veel. Eesti ettevõtjad on harjunud meie läbipaistva süsteemiga: partneri andmeid saab vaadata äriregistrist ja mujaltki. Euroopa Liidu tasandil oleks palju ära teha, et läbipaistvus suureneks.

    Selleks, et arvetega mitte vastu pükse saada, peaksid ettevõtjad alati kontrollima tehingupartneri tausta ja pidevalt jälgima, kuidas ärisuhe kujuneb. Samuti tuleb olla tähelepanelik esimeste ohumärkide tekkimisel.

    Tegutseda tuleb kohe
    Maru Ehitusel läheb eksporti umbes 20-25% kogu käibest ehk umbes kaheksa miljonit eurot aastas. Sellest umbes 40% on hilinenud maksed. „Mitte just ületamatult suur probleem, kuid ebamugav siiski,“ ütles Nõlvak.
    Välispartnerite hilinenud maksed tekitavad ettevõtetele probleeme. „Kui ühel suurel objektil jääb kuuarve saamata, siis ongi rahavooline probleem – kui ise ei saa raha, ei saa ka välja maksta,“ ütles Nõlvak. Selle vältimiseks tuleb tema sõnul aga koheselt reageerida. Nii on ka Maru Ehitusel senimaani õnnestunud vältida olukordi, kus välispartnerilt jääb raha täiesti saamata. „Ei tohi lasta teemal hapuks minna – kohe tuleb tegutseda,“ ütles Nõlvak. Maru Ehitus on selleks kasutanud näiteks nii inkassofirmade teenuseid  kui ka käimasolevad tööd seisma pannud.
    Arvete hilinemise peamiseks põhjuseks on kultuurilised erinevused. „Küsimus polegi selles, et partnerid ei taha maksta. Nad ütlevad, et loomulikult maksame – mis te muretsete!“ rääkis Nõlvak. Kui aga arve hilineb neli kuud, nagu on tavaks näiteks itaallastel, pole ettevõtjate arvates tegu enam normaalse ärisuhtlusega. Nii mõnelgi korral on Maru Ehitus sellise maksepoliitika tõttu partneritega edasisest koostööst loobunud.
    Eesti ehitusettevõtted on Nõlvaku sõnul piisavalt karastunud, et osata välisturgudel tegutsedes selliseid riske hinnata. „Elu on nii palju õpetanud, kehvad kogemused on jäänud varasematesse aastatesse,“ ütles ta.
    Ülepiiriline kohtutee kulukas ja kallis
    Kui tasumata arveid muudmoodi kätte ei saa, tuleb minna kohtusse. Välismaalt kohtu kaudu tasumise nõudmine on aga ajamahukas ja kallis. Näiteks kulus ehitusfirmal Matekil mõned aastad tagasi Rootsi kohtus hagemisest raha kätte saamiseni kokku ligi viis aastat. Mateki tegevdirektor Sven Mats ütles, et selliste juhtumite vältimiseks kasutavad nad nüüd välismüügilepingute maksete tuvastamiseks eranditult pangagarantiisid või ettemakseid.
    Mats rääkis, et kuna puujamasektoris võivad teatud projektid ja nendega seotud maksed olla üsnagi suured, siis võivad halvimal juhul laekumata maksed viia ettevõtte maksejõuetuseni. „Välisriigis on võla vaidlustamine ja selle nõudmine äärmiselt kulukas ja keeruline, seega ei soovita ilma garantiide või krediidikindlustuseta kindlasti krediidimüüki teha,“ ütles Mats. Tema sõnul on vaidlused ehitusäris üsna tavapärased ja viimase 5-10% lepingulise summa kättesaamine võib ilma garantiita üsna keerukas olla.
    Näiteks on AS M.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool Äripäevale öelnud, et koostööpartnerite ebapädeva maksepoliitika tõttu on ta ettevaatlikkuse tõttu ära öelnud mitmeid suuri lepinguid nii, et süda tilgub verd.
    Kümneid tuhandeid eurosid kahju
    Krediidiinfo AS asedirektori Alar Jägeri sõnul on suurematel krediteerijatel, keda on tema hinnangul Eestis väga vähe, reeglina ostetud krediidikindlustuskaitse.
    Ka AS KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimees Meelis Tambla ütles, et eksportivatele ettevõtetele on välispartnerite tasumata arved oluline risk. „Sageli tuleb laekumata arved lihtsalt kahjudesse kanda,“ ütles Tambla, lisades, et paratamatult ei saa kõik ettevõtted edukalt tegutseda ainult ettemaksu tingimustel.
    Eelmisel aastal maksis KredEx kolmele enda kliendile nelja erineva krediidikahju juhtumi eest hüvitisi üle 200 000 euro. Selle aasta kolme kvartaliga on KredEx välja maksnud umbes 170 000 eurot. Suurim neist, Leedu ettevõttega seotud juhtum läks maksma 105 000 eurot. Keskmiselt lähevad kahjuhüvitised maksma 70 000 eurot.
    Tambla lisas, et mõnikord venitavad välispartnerid arvete tasumisega lihtsalt sellepärast, et arvatakse, et eksportija on väiksem ettevõte, kelle jaoks võib osutuda kulukaks välismaalt arvete sissenõudmine. Peale meeldetuletuste saatmise Tambla sõnul maksedistsipliin paraneb.

    Euroopa makseriskid

    Euroopas tasutakse ehitussektoris ainult 51% arvetest 30 päeva jooksul. Tervishoiusektoris tasutakse 30 päeva jooksul 59% arvetest.

    Tervishoiuvaldkonnas hilinevad maksed keskmiselt 71 päeva.

    Suurim protsent, 4,4% lõplikult tasumata arvetest on teenustesektoris advokaadibüroodele, raamatupidajatele, maakleritele, erinevate valdkondade konsultantidele, uuringufirmadele, tõlkebüroodele, IT-teenuseid osutavatele ettevõtetele.

    Euroopa Maksetevade uuringu tulemused näitavd, et  50% ehitus- ja haridussektori ettevõtetest on loobunud uute inimeste palkamisest. Peaaegu sama paljud ettevõtted on pidanud koondama töötajaid tänu hilinenud maksetele (39% ehitussektoris ja 45% haridussektoris).

    Allikas: Intrum Justitia

    Pooleldi paratamatus
    Krediidihaldusettevõtte Intrum Justitia juht Ivar Tammemäe sõnul on laekumata ja hilinevate arvete probleem suur. „Rusikareegel on, et teatud osa arvetest jääbki tasumata,“ ütles Tammemäe. Enim murekohti kipub tema sõnul olema ehitussektoris ja valdkondades, kus osutatakse allhanget. Seetõttu on Eesti ettevõtetel jätkuvalt enim vaidlusi just Soome ja Rootsi, samuti Läti ja Leedu partneritega. Tammemäe sõnul on see igati loogiline, sest need riigid on ühtlasi ka Eesti peamised ekspordipartnerid.
    Üle Euroopa kasvab laekumata arvete hulk sõltuvalt sektorist 5-10% aastas. Intrum Justitia uuringu järgi kaotavad Eesti ettevõtted viimastel aastatel välisturgudel umbes 445 miljonit eurot aastas. Tammemäe sõnul sisaldab see summa nii eraisikute, ettevõtete kui ka välispartnerite maksmata arveid. Hilinenud maksete pärast ei saa uusi töötajaid palgata 24% Eesti ettevõtetest ja 11% on koguni sunnitud koondama.
    Tammemäe sõnul on tegu kohati paratamatu probleemiga – nii kaua, kuni krediiti müüakse, säilivad ka riskid. Leevendust toob aga kindlasti see, kui ükskõik mis olukordades oma äripartnerite järgi rohkem kontrollida – teha taustauuringuid ja pidevat monitooringut. Kui ettevõtetes toimuvad suuremad muudatused, tuleks neist Tammemäe sõnul koheselt ka partnereid teavitada ja vajadusel küsida lisagarantiisid.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.