Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Välisfirmad viivad Eestist raha välja

    Kunda Nordic Tsemendi juht Meelis Einstein.Foto: Indrek Susi, Äripäev

    Mitu suurfirmat on otsustanud Eesti tütarettevõttes aktsiakapitali miljonite võrra vähendada ning suunata raha atraktiivsematele turgudele.

    Raivo Sormunen, Äripäeva finantskontroller

    Eesti juriidilise isiku tulumaksusüsteem on ehitatud üles kasumi reinvesteerimise peale. Dividendide väljavõtmine on maksustud aga küllaltki krõbedalt. Seetõttu üritavadki küpsesse faasi jõudnud ettevõtted leida oma vabale rahale ikka kõige mõistlikumat rakendust. Palju on välisosalusega Eesti ettevõtete hulgas vaba raha edasilaenamist oma emafirmale või raha kontsernikontol hoidmist.

    Alates 2011. aastast on Tallinna börsifirmade eeskujul hakatud praktiseerima raha väljamaksmist investoritele aktsia- või osakapitali vähendamise teel. Seda just seetõttu, et aktsiakapitali investeeritud summade pealt on investorid enamalt jaolt juba maksud ära maksnud (erandiks on fondiemissiooniga suurenenud aktsiakapital) ning selle väljavõtmisel enam tulumaksukohustust ei teki.Selline protseduur nõuab aga suurt aktsia- või osakapitali ning seda praktikat ei saa palju ettevõtteid viljeleda.

    Ideaalseks näiteks on siin kõrval olevas loos välja toodud Norra naftafirma Statoil, mis investeeris 2010. aastal 4,2 miljardit krooni (268 miljonit eurot) siinsesse tütarfirmasse finantseerimiskeskuse loomiseks. Praeguse aktsiakapitali väljamaksega äriliselt midagi muutuda ei tohiks, sest raha väljamaksmisel jääb ettevõtte omakapitali suuruseks alles 100 miljonit eurot ning üksuse tegevust suudavad vajalike mahtude juures edasi finantseerida grupi teised firmad.

    Sarnane olukord on sisuliselt Kunda Nordic Tsemendi puhul, mille varad koosnevad pea täielikult omavahenditest ning mis on siin teenitud jaotamata kasumi arvelt oma emafirma HeidelbergCement AG finantseerinud - 2013. aasta lõpu seisuga tervelt 54 miljonit euro ulatuses. Seega ei peaks väga muretsema, et sa raha nüüd läbi aktsiakapitali investoritele tagasi makstakse. Ka enne oli see vara läbi laenamise emafirma käes ja kontrollitud.

    Üheks selliseks on Statoil Fuel & Retail Eesti AS, kelle emaettevõtteks on rahvusvaheline kontsern Alimentation Couche Tard Inc. Emaettevõte otsustas ainuaktsionärina vähendada Eesti tütre aktsiakapitali 243 miljoni euro võtta 37,8 miljoni euroni. Ettevõtte Eesti juhi Kai Realo sõnul see ettevõtte igapäevast tegevust kuidagi ei puuduta, kuid otsust vähendada aktsiakapitali kommenteerib tema sõnul vaid emaettevõte.
    Statoili omanikfirma Alimentation Couche Tard Inci asepresidendi Raymond Pare sõnul on tegemist kapitali suunamisega mujale ning Eestis olevat finantskeskust mujale viia ei plaanita. "Meil ei ole plaani oma treasury gruppi mujale viia. Kapitali vähendamine on seotud meie globaalsema vajadusega, kuid me ei muuda midagi oma huvides Eesti turu osas, samuti mitte meie plaanis Eestis kasvada. Tegelikult on meie huvi turu vastu endiselt suur, me investeerime sinna igal aastal," rääkis Pare ja lisas, et Eestis on korporatsioonil väga tugev meeskond, kes keskendub Eesti turu spetsiifikale ning arvestab selle turu vajadustega.
     
    Kunda Nordic Tsemendi omanik investeerib Eestist välja
    Ka Kunda Nordic Tsemendi ainuaktsionärid otsustasid aktsiakapitali vähendada 23,7 miljoni euro võrra 25 000 euroni. Ettevõttest 75% kuulub HeidelbergCement Sweden Ab-le ning 25% on CRH Europe Holding BV jagu.
    "Kapitaliseadus ütleb, et aktsiakapital peab olema vähemalt 25 000. Meie firma on suhteliselt kõrgelt omanike poolt kapitaliseeritud, isegi ülekapitaliseeritud. Meie kaks omanikku otsustasid firmast raha natuke välja võtta," rääkis ettevõtte tegevjuht Meelis Einstein.
    Initsiatiiv raha vähemaks võtta tuli Einsteini sõnul vähemusaktsionäri poolt. "Nad tahavad seda mujal kasutada," rääkis Einstein. Kui omanik sooviks uuesti raha välja võtta, siis saab seda teha Einsteini sõnul vaid dividendide näol. Einstein rõhutas, et kohustuslik reserv kaks miljonit eurot jääb ettevõttele alles.
    "Kunagi on aktsiakapital olnud lihtsalt nii kõrge. Ka mujal Põhjamaades näiteks on aktsiakapital paarikümne tuhande euro suurune. Ei pea ettevõttes aktsiakapitali all raha kinni hoidma ju, see on surnud raha," rääkis Einstein. Ta lisas, et usub, et ka teised firmad võivad vaadata asju ringi, kuidas ettevõttest saaks maksuvabalt raha välja võtta ja seda mujale investeerida.
    Kuigi raha liigub Eestist välja, siis Einsteini sõnul see Eestis pilti õhemaks üldiselt ei muuda. "See on tavaline äriprotsess. Meie firma puhul on välisinvestorid siia investeerinud peaaegu 100 miljonit 20 aasta jooksul. Meie puhul on palju rohkem raha sisse pandud, kui aktsiakapitali näol välja võetud. Teine küsimus on muidugi see, kui omanikud vaatavad, et ärikeskkond on hea, siis tõmmatakse investeeringud sinna riiki. Kui keskkond pole hea, siis tõmmatakse investeeringud teistesse riikidesse," rääkis Einstein ja lisas, et eks omanik võib oma rahaga teha, mida ta tahab.
    Välisinvestorite jaoks pole Eesti ärikliima atraktiivne
    Einsteini sõnul on Eestis üldine ettevõtluskliima keerulisemaks muutunud. "Eesti õõnestab kogu aeg oma konkurentsivõimet. Meil arvatakse siin, et välisinvestorid investeerivad ja toovad raha kogu aeg. Kuid välisinvestorite jaoks poole meie ärikliima enam atraktiivne," rääkis Einstein. Ta lisas, et see ei kehti kõigis ärivaldkondades, kuid põlevkivitööstuses on suur ikaldus tänu õli hinna langusele ning ka ehitusmaterjalidetööstuses pole midagi kiita.
    "Lõuna-Eestis tuuakse näiteks meie keskkonnatasude tõttu kruusa ja liiva juba Lätist näiteks, sest see on odavam! Kuskil lõppeb konkurentsivõime ära. Suured rahvusvahelised grupid investeerivad sinna, kus on atraktiivsem. Eesti keskkonda tehakse aga kogu aeg halvemaks," rääkis Einstein ja lisas, et maksusüsteemide osas pole Eestis midagi tehtud selleks, et atraktiivsemaks muutuda.
    "Kuid aktsiakapitali vähendamine pole minu arvates näitaja. Omanikud võtavad raha välja siis, kui ei pea makse maksma," lisas Einstein. "Ma ei usu, et see trend on, kuid eks me näe," lisas ta.Einstein möönis, et Eestis on jutuks olnud ju ka see, kas kehtestada firmadele jälle tulumaksumaksmine dividendide pealt. "Omanikud mõtlevad siis, et võtame raha enne välja, kui riik maksudega kallale tuleb," lisas Einsten.Pipelife koondab tegevuse Eestisse
    Plastist gaasi-, vee- ja kanalisatsioonitorude tootja Pipelife Eesti AS otsustas samuti aktsiakapitali vähendada 2,3 miljoni euro võrra 25 000 euroni. Ettevõte otsustas koondada oma Baltimaade tegevuse Eestisse. "Meil on käimas Pipelife Balti ettevõtete tegevuse konsolideerumine ja kuna praktiline vajadus nii suure aktsiakapitali järele puudus, siis vormiliste muutuste käigus viisime läbi ka aktsiakapitali vähendamise. Selle tulemusena toimuvad vormilised muudatused väiksema kuluga. Aktsiakapitali vähendamine pole seotud jooksva tegevusega," kommenteeris ettevõtte tegevjuht Toomas Koobas.
    Konsolideerumise käigus viib Pipelife läbi Balti ettevõtete piiriülese liitumise (cross border merge). " Selle tulemusena muudame tarneahelat efektiivsemaks ja müügimeeskondade tegevust erinevates Balti riikides ühtsemaks. Vähendame laopidamise ning logistikaga seotud töökohti Lätis ja Leedus, kuid Eestisse neid juurde ei loo. Uusi töökohti, meie Tallinna külje all olevasse Jüri Tehnopargis asuvasse tehasesse, loome uute tehtavate investeeringutega järgmise 6 kuu jooksul," seletas Koobas.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.