• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti naabritest nõrgem

  EASi juht Hanno Tomberg tõdes, et tootlikkus ei ole kasvanud oodatud tempos.Foto: Eiko Kink

  Innovaatilisus on vedanud Eesti kõrgliigasse, aga tootlikkuses jääme alla nii Lätile kui ka Leedule.

  Esimest korda pääses Eesti innovatsioonipõhiste riikide sekka ehk kõrgeimasse liigasse, nagu rõhutas EASi arendusüksuse juht Tanel Rebane. Tootlikkuse poolest on Eesti aga 60 riigi seas alles 52. kohal, Läti ja Leedu on meist ette rühkinud, kuigi varem oli vastupidi. Tootlikkust saaks Rebase hinnangul kasvatada välisinvesteeringutega.
  Äsja avaldatud rahvusvahelise konkurentsivõime uuringus asetus Eesti 144 riigi võrdluses 29. kohale, aga oleme aasta varasemaga võrreldes rahvusvahelises kaubanduses kukkunud 13 kohta, mis näitab Rebase sõnul, et eksport on viimased paar aastat paigal tammunud.
  “Eksport on olnud miinuses või nulli lähedal,” ütles Rebane ja lisas, et riik on seni väga ambitsioonikaid plaane teinud. “Eksport peaks 2020. aastaks kahekordistuma, mis tähendaks järgnevatel aastatel 10protsendilist kasvu, mida on keeruline saavutada.”
  Uuring näitas veel, et Eesti valitsemiskulud on jätkuvalt liiga kõrged ehk 42 protsenti SKPst, ideaalis peaksid need jääma 30–35 protsendi juurde. Lõunanaabritel lätlastel moodustab riigiaparaadi ülevalhoidmine SKPst 36 ja Leedul 34,5 protsenti. Soomes on see protsent aga 58. “See on üks põhjus, miks Soome majandus kiiresti ei taastu. Vähene erasektori osakaal ja suure riigiaparaadi ülevalpidamine tekitab lisaraskusi,” ütles EASi juht Hanno Tomberg.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.