Pille Ivask • 26. jaanuar 2015 kell 5:00

iPhone’id lähevad Hiinas paremini kaubaks kui koduturul

Hiina naine Apple'i poes iPhone 6 tutvust tegemas  Foto: epa

Sel nädalal on oodata USA tehnoloogiagigandi Apple teadet, et eelmises kvartalis müüdi Hiinas rohkem iPhone’isid kui koduturul USAs, vahendab Financial Times.

Tõik, et Hiinas paremini iPhone'isid ostetakse, näitab tähendavat võimutasakaalu muutust nutitelefonide turul.

Eelmisel aastal sõlmis Apple lepingu Hiina suurima võrguoperaatori China Mobile'iga ning seega suurendas ka oma „kohalolu“ riigis. Analüütikud hindavad, et see tehing võis tähistada „õunatelefonide“ müügi murdepunkti.

iPhone'i müüginumbrite kasv tuleb suuresti konkurendi Samsungi arvelt, kellel pole viimasel ajal kõige paremini läinud. Samuti on piirkonnas üha populaarsemaks muutumas odava klassi nutitelefone tootva Xiaomi tooted.

Apple'i juht Tim Cook ütles ülemöödunud aastal, et tulevikus on Hiina müüginumbrid suuremad kui USA omad. iPhone'ide müük moodustab enam kui poole Apple'i käibest ning veel suurema osa kasumist.

Creative Strategiesi analüütik Ben Bajarin lausus, et möödunud aasta oli Apple'i jaoks hea, viidates iPhone'ide edukusele maailma suurimal nutitelefonide turul. „See tekitab Hiina suhtes suuremat optimismi. Potentsiaalne kasvuruum Hiinas on suurem kui USAs,“ lausus ta.

Bajarini ennustuste kohaselt müüdi eelmises kvartalis Hiinas kaks miljonit iPhone'i enam kui Põhja-Ameerikas. Apple andis Hiinas välja ka uue kella Watch, mis Bajarini hinnangul kasvatab lojaalsust nende klientide seas, kes puutuvad esimest korda Apple'i toodetega kokku. 

Hetkel kuum