Kaisa Gabral • 30 jaanuar 2015

Fantoomomanikega paadiäri tüüris pankrotti

Kaj Sarlin ei soovinud endaga seotud ettevõttest Baltic Boat Center rääkida  Foto: Eiko Kink, Äripäev

Äriregistri andmetel pole Pirital tegutsev soomlane Kaj Sarlin Baltic Boat Centeris ei omanik ega isegi juhatuse liige. Ometi teevad paljud kliendid tehinguid just tema kui firma omaniku ja juhiga. Kas tegemist on tankisti taha pugenud kavala omanikuga või ühe ebaõnnestunud ettevõtte palgatöötajaga?

Äriregistri andmetel pole Pirital tegutsev soomlane Kaj Sarlin Baltic Boat Centeris ei omanik ega isegi juhatuse liige. Ometi teevad paljud kliendid tehinguid just tema kui firma omaniku ja juhiga. Kas tegemist on tankisti taha pugenud kavala omanikuga või ühe ebaõnnestunud ettevõtte palgatöötajaga?

Kui visata Google´i otsingusse nimi Kaj Sarlin, jõuab meremeeste jutukeskkonda, kus kommentaare seinast seina. Suuremalt jaolt sõim ja kirumine, ikka meremeeste kombel. "Kas peab paika, et Sarlin on taas läinud pankrotti ja põgenenud Eestisse?", "Kas jälle on rahad pankrotihaamri all?" on ühed stiilinäidetest.

Sarlin liikus Soomest Eestisse

Sarlin alustas Soomes ettevõttes Sarlin Marine. Aastal 1997 asutasid Kaj Olavi Sarlin ja Beatrice´i ekselukaaslasena kuulsust kogunud ettevõtja Raul Andresson ettevõtte Nexus büroo, mille tegevusalaks oli telefonide ja varuosade müük ja erinev konsultatsioon. Aastal 1998 Raul Andresson lahkus sellest ettevõttes. Seda, miks, ta täna enam ei mäleta. "Kui te Sarlinist tahate rääkida, siis minul pole mitte midagi rääkida. See oli 18 aastat tagasi, kes seda enam mäletab. See oli mingi elektroonikaga seoses, aga mul pole temaga täna enam mingit pistmist," lausus Andresson telefonis.

Aastal 2000. aastal registreeriti Eestis järgmine ettevõte Nexus Grupp, mille omanikuks äriregistri andmetel Jaanus Kase. Kaj Sarlin oli ettevõttes müügimees. Ning 2007.aastal registreeriti uus ettevõte Baltic Boat Center (BBC), mille äriregistris endiselt vaid Jaanus Kase. Ometi möönavad paljud asjaosalised, et põhiline niiditõmbaja ja otsustaja oli siiski Kaj Sarlin, kes ennast ametlikes paberites ei näidanud.

BBC veebilehe andmeil töötas veel läinud suvel Sarlini kõrval ka Krister Laur. Laur keeldus aga järsult igasugustest kommentaaridest paadiäri teemal, nähvates, et rääkigu me ettevõtte omanikuga. "Vaadake kodulehele, seal on kontaktid olemas," soovitas Laur. "Kaj.Sarlib@bbc.com on omaniku aadress." Varsti kadus Lauri nimi BBC kodulehelt.

Endine töötaja: ei kannatanud enam

Aastatel 2000-2005 töötas Sarlini juures Martin Vilgats, kes tegutseb nüüd autoäris. Vilgats jääb ka täna, peaaegu kümme aastat hiljem Sarlini nime kuuldes esiti tummaks. "Pagan, võtsite mu sõnatuks!" lausub ta telefonis Sarlini nime kuuldes. "Ebastabiilne….. aferist," iseloomustab Vilgats Sarlinit ning jääb siis vait.

"Ma ei saanud seal enam tööd teha, ei kannatanud enam. Läksin sinna tööle, sest mulle meeldib purjetamine ja paadid, kuid kõik läks hoopis teisiti," rääkis Vilgats.

Vilgatsile ei meeldinud ettevõtte asjaajamine. "Tean kliente, kel on selle ettevõttega probleeme, vähemalt ühele neist müüsin ma ise paadi," rääkis Vilgats ning andis mõista, et päris korras seal ettevõttes kõik ei olnud ning ta nägi pealt erinevaid asju. "Olime ju samas ruumis. Soomes hoiavad temast (Sarlinist - toim) väga paljud eemale. Käisime ka Soomes koos messidel ja…kui sa teda ei tunne, siis võib jääda mulje, et on väga lahe mees, kuid siis…." meenutas Vilgats ohates, kuid lisas, et ta ei lahkunud ettevõttest tüliga.

Üks praegu Sarliniga kohut käiv tundmatuks jääda sooviv välismaa ettevõtja küsib tema nime kuuldes: "Kas ta meeldib mulle? Ei. Kas ma olen nõus temaga seotud probleemidest rääkima? Ei ole." Ta lisab, et kohtuvaidluse ajal ei pea ta sobivaks rääkida, sest loodab veel oma asjad sirgeks saada.

Äripäev on üritanud üle poole aasta Kaj Sarliniga kohtuda ning Baltic Boat Centerist ja kohtuasjadest rääkida, kuid Sarlin pole kunagi selleks aega leidnud. Kohal on käidud ka ettevõtte ukse taga, kuid tulutult. Sarlin soovitab rääkida ettevõtte omaniku ja juhi Jaanus Kasega. Kuid Kase on tabamatu mees, ta ei vasta telefonile ega e-kirjadele. Ühe kogemata vastu võetud kõne lõpetab Kase järsult: "Ma ei taha teiega kohtuda ega rääkida!"

Appi tõttab Riho Kalve

Täna on Pirital Baltic Boat Centeri kontoris koha sisse võtnud paadiäriga tegelev Best Marine OÜ, mille omanik, asutaja ja juhatuse liige on mitme firma pankrotistumisega kuulsust kogunud Riho Kalve. Tema mõni kuu tagasi loodud ettevõttes tegutseb aktiivse müügimehena ei keegi muu kui Kaj Sarlin.

Kogenud ärimees Kalvet ei häiri sugugi, et on endale tööle palganud inimese, kelle tegevus müügimehena on viinud rea kliente tema vastu kohtusse. "Küsige Kaj Sarlini käest, kui tal on kohtuasjad pooleli, et mis kohtuasjad tal on," ühmab Kalve. "Tema teeb oma tööd ja töötab minu juures ja teeb oma tööd professionaalselt. Mis see minu asi on, mis kohtuasjad tal pooleli on."

Kalve: mind Sarlini kohtuasjad ei huvita!

Ettevõte Best Marine kuulub Facio pankrottidega avalikkusele tuttavaks saanud Riho Kalvele, kes on tööle palganud pankrotti läinud Baltic Boat Centeri niiditõmbaja Kaj Sarlini.

Telefoniintervjuu Riho Kalvega:

Kas me võiksime kohtuda, et rääkida teie ettevõttest Best Marine?

Ma ei leia seda aega teile.

Miks?

Ma pole Eestis praegu.

Teie ettevõttes töötab Kaj Sarlin, kel on kohtuasjad kukil. Kui kaua te tunnete Kaj Sarlini?

Ma ei saa teiega rääkida hetkel. Kui teil on küsimused, siis ma võin teile meili teel vastata, kuid ma praegu ei saa pikemalt rääkida. Ma pole hetkel Eestis, olen esmaspäeval tagasi.

Kas esmaspäeval on võimalik teiega kohtuda?

Ma ei saa aru, miks te minuga kohtuda soovite? See on tavaline äritegevus. Ma ei näe põhjust, miks ma peaksin ajakirjanikule oma äritegevuse kohta intervjuud andma.

Mul on palju vastuseta küsimusi. Kas te tunnete Kaj Sarlinit ammu?

Tunnen küll, jah.

Olete te koos merd sõitnud või kuidas te kokku puutusite?

Mis tähtsust sel on? Te esitate mulle täiesti personaalseid isiklikku elu puudutavaid küsimusi? Ma teen lihtsalt oma asja ja teen seda, mis mulle meeldib. See on ettevõtlusvabadus ja teie küsite minu käest selliseid imelikke küsimusi.

Ma arvan, et need on põhjendatud küsimused. Kaj Sarlinil on mitmed kohtuasjad pooleli ja ta on teie töötaja…

No mis mõttes! Küsige Kaj Sarlini käest, kui tal on kohtuasjad pooleli, et mis kohtuasjad tal on. Ta teeb oma tööd ja töötab minu juures. Ta teeb oma tööd professionaalselt. Mis see minu asi on, mis kohtuasjad tal pooleli on.

Kas te püüate teda ka nendes kohtuasjades kuidagi aidata?

Ei, tal on oma advokaat.

Teid Sarlini kohtuasjad ei häiri?

Mind see ei huvita. Ma olen ta palganud selleks, milleks ma olen ta palganud. Iga inimene peab oma kohtuasjadega ise hakkama saama.

Sarlin on teil ju müügimees, loob imidžit ka teie ettevõttele.

Ta müüb väga hästi, ta on väga hea müügimees, ta on väga palju paate müünud.

Kuid tema müügitehnikas on kohus kahelnud, kas see ei tee teid murelikuks?

Ma ei tea, millest te räägite. Ta on Eestis 15-20 aastat paadiäris tegutsenud, ta on professionaal.

Kuuldavasti oli tal Soomes ärikeeld. Olete te sellega kursis?

Me elame ju Eestis minu arvates.

See, mis Soomes on, ei puutu asjasse?

Ma käin väga harva Soomes, ja enamasti eraasjades.

Hetkel kuum