Pille Ivask • 2. veebruar 2015 kell 5:15

Ungarlased protestisid venemeelse poliitika vastu

Meeleavaldus Ungaris.  Foto: epa

Eile toimus Ungari pealinnas Budapestis suur meeleavaldus Putini-meelse poliitika vastu, vahendab Financial Times.

Meeleavaldusele olid tulnud tuhanded inimesed, kes pole rahul praeguse Ungari poliitilise kursiga – peaminister Viktor Orban on ilmutanud korduvalt venemeelsust.

Meeleavaldajad, kes loodavad, et Ungarit täna külastav Saksamaa liidukantsler Angela Merkel riiki Venemaad pooldavates poliitikates korrale kutsub, olid kogunenud Ungari parlamendi ette. Sel kuul on Ungarisse visiidile oodata ka Venemaa president Vladimir Putinit.

Kaks lähenevat visiiti on Ungari idameelse poliitika Euroopa poliitikaelu keskmesse tõstnud ning elavdanud ungarlaste vastumeelsust sellele.

„Enamik ungarlasi tahab, et Ungari jääks Euroopasse,“ ütles meeleavaldusel osalenud Balazs Gulyas, kes kutsus Merkelit üles keskenduma vestluses Orbaniga demokraatlikele väärtustele. „Pole Merkeli asi Orbanit tema ametikohalt kukutada, kuid me ei taha, et ta tunnustaks seda valitsust,“ lisas ta.

Merkel veedab täna Ungaris vaid viis tundi, kohtudes Orbaniga ning külastades ülikooli. Kuigi Budapestil ja Berliinil on tihedad majanduslikud sidemed – 25% Ungari ekspordist läheb Saksamaale ning Saksa autotootjatel Audil ning Mercedesel on Ungaris tehased – on see Merkeli esimene visiit Ungarisse viimase viie aasta jooksul.

Analüütikud arvavad, et Orban võib Merkeli visiiti ära kasutada, et tugevdada oma partei positsiooni ühiskonnas.

Saksamaal seevastu oodatakse, et Merkel kritiseerib Ungari riigivalitsemisse ilmunud autoritaarseid jooni ning ilmnenud ksenofoobia märke.

Kahe nädala pärast külastab Ungarit ka Venemaa president Vladimir Putin ning seda hoolimata sellest, et Euroopa Liidu liidrid on omavahel kokku leppinud, et ei hoia Venemaa juhtkonnaga kahepoolseid suhteid.

Hetkel kuum