Sirje Rank • 11. veebruar 2015
Jaga lugu:

Soome hambaarstid kolivad Eestisse

Hamaravikabinet Tallinnas  Foto: Eiko Kink

Soomes tegutseb juba oma 200-300 Eesti hambaarsti või hambaravi spetsialisti, nüüd on aga ots lahti tehtud ka liikumisele vastassuunas – esimesed Soome hambaarstid on avanud oma kliinikud Eestis, kirjutab Kauppalehti.

„Soome selle ala firmade seas on teisigi huvilisi, kuid esmalt tahetakse näha, kuidas meil minema hakkab,“ ütles lehele Tallinnas kliiniku avanud Helsingi hambaraviettevõtte Albin hambaarst Satu Aalto.

Helsingis on firmal kaheksa töötajat, Tallinnas tehakse koostööd Eesti hambaraviettevõtte ja laboratooriumiga.

Teine tulija, keda Kauppalehti nimetab, on Keskustan Erikoishammasteknikot.

Soome patsiente ajendab odavamaid alternatiive otsima hambaravihüvitiste vähenemine Soomes selle aasta algusest ligi neljandiku võrra. Keerulisema hambaravi puhul on hinnavahed märkimisväärsed ning Eesti kasuks. Lisaks kehtestati Soome nn esteetilisele hambahooldusele, nagu hammaste valgendamine, 24protsendine käibemaks, mida Eestis ei ole.

Aalto toob näite, kus Soome patsiendile osutati Tallinnas hulk hambaraviteenuseid, mille hinnaks kujunes 8000 eurot. Soomes tulnuks patsiendil tasuda samade teenuste eest 11 000 eurot.

Hinnavahe tuleb ka püsikuludest, mis on Eestis väiksemad. Alates sellest, et rendikulu on vaid kolmandik Helsingi tasemest ning hambaarstide, tehnikute ja administraatorite palgad Tallinnas madalamad.

Hambatehnik Ossi Vallemaa toob näite, et ärakäiva hambaproteesi valmistamine maksab Eestis 500 eurot, Soomes 900 eurot.

„Kulud on keskmiselt 20–40% väiksemad,“ ütles ta. 

Jaga lugu:
Hetkel kuum