Sirje Rank • 18. veebruar 2015 kell 12:58

Ukraina relvarahu kollapsi äärel

Ukraina väed tõmbuvad tagasi  Foto: Scanpix/Reuters

Lahingud Ida-Ukraina strateegilise raudteesõlme Debaltsevo üle on Minskis läinud nädalal sõlmitud relvarahu viinud kollapsi äärele, Ukraina valitsusväed taanduvad.

Lahingud Debaltsevo üle on Minski relvarahulepingu „jäme rikkumine“, ütles Saksamaa valitsuse pressiesindaja Steffen Seibert täna agentuuri Bloomberg vahendusel.

Euroopa Liit kutsus üles vaherahu lähitundidel kiiresti jõustama. Venemaa välisminister Sergei Lavrov ütles Moskvas ajakirjanikele, et need lahingud ei peaks olema ettekäändeks, mis rahulepet õõnestavad.

Ukraina eurovõlakirjade hind ja grivna kurss kukkusid täna rekordmadalale, kui teateid tuli ka lahingutest sadamalinna Mariupoli lähistel.

„Märgid, mis me siiamaani näinud oleme, viitavad pigem sellele, et seda lepet täies ulatuses ellu ei viida,“ ütles Bloombergile Brüsselis asuva Euroopa Poliitikakeskuse EPC analüütik Amanda Paul. „See, et jätkub vägivald, lahingutegevus strateegiliselt olulistes kohtades, ei anna erilist lootust selle elluviimiseks.“

Ukraina president Petro Porošenko ütles täna, et Ukraina on 80% oma vägedest Debaltsevost tagasi tõmmanud. Eesmärk on ka ülejäänud väed võimalikult kiiresti välja viia, ütles armee pressiesindaja. Armee on asunud uuele kaitseliinile, ütles Porošenko.

Separatistide sõnul on sajad Ukraina sõdurid ennast Debaltsevos vangi andnud, vahendas agentuur Tass. Oli hukkunuid.

„Saksa valitsus mõistab separatistide sõjategevuse Debaktsevos karmilt hukka,“ ütles Seibert täna. „See on pühapäevast jõustunud relvarahu jäme rikkumine. Tuleb tunnistada, et hinnang jõustumisele on olnud kainestav.“

Sõltumatust allikast ei ole olnud võimalik kinnitust saada ei sõdurite kapituleerumisele ega hukkumisele, märkis Bloomberg.

Lavrov kutsus üles lahingutegevust Debaltsevos peatama. „Ma tõesti loodan et mõistus võidab,“ ja rahuprotsess jätkub, ütles Lavrov. Mitte et juhtunut kasutatakse ettekäändena rahuprotsessi õõnestamiseks, nii nagu see varem on juhtunud.

USA asepresident Joe Biden ja Ukraina president Petro Porošenko vestlesid telefonitsi ja olid üksmeelel, et kui Venemaa jätkab Minski kokkuleppe rikkumist, peab see Venemaale kallimaks maksma minema, teatas Valge maja teisipäeval tehtud avalduses.

EL teatas esmaspäeval, et jätkub töö võimalike meetmetega, mida Venemaa suhtes rakendada. Mõned USA poliitikud kutsuvad Ukrainale relvaabi andma.

Saksamaa parlamendisaadik Karl-Georg Wellmann (kantsler Angela Merkeli partei CDU), kes juhib Saksa-Ukraina sõprusgruppi, ütles täna ajalehes Tagesspiegel avaldatud intervjuus, et Saksamaa ei saa takistada relvatarneid Ukrainale, et võidelda separatistide vastu.

„Me ei suuda enam peatada relvatarneid USAst ja Kanadast pärast separatistide edu Debaltsevos,“ ütles ta. Saksamaa valitsuse seisukoht relvatarnete kohta Ukrainale ei ole muutunud, ütles Seibert.

ELi sanktsioonid Venemaa suhtes on seotud olukorraga Ukrainas, ütles ELi kõrge välisesindaja Federica Mogherini täna Riias. „Kui olukord koha peal areneb nii, nagu Minskis läinud nädalal kokku lepiti, siis muidugi pole see vajalik,“ ütles Mogherini. „Me peame nägema leppe jõustumist lähematel tundidel.“

Ukraina grivna odavnes täna 2,6% rekordilisele 27,1 grivnale dollarist. 2017. aastal maksmisele tulevate võlakirjade tootlus kerkis 43,8%-le.

„Potentsiaal on suur, et Ukrainas olukord veelgi ebastabiilsemaks muutub,“ ütles Standard Bank Groupi ökonomist Timothy Ash. Debaltsevo langemine separatistide kätte võib oluliselt häirida transporti ja majandustegevust ülejäänud Ukrainas, muutes majandusse niigi raske olukorra veelgi hullemaks. 

Hetkel kuum