Mait Kraun • 28. veebruar 2015 • 2 min
Jaga lugu:

Kas uuel investoril tasub turulangust karta?

New Yorgi börs.  Foto: Bloomberg

Aktsiaturu tippu on väga raske tabada. Sama raske on täpselt teada, millal on aktsiaturul madalpunkt. Kui sa võtad oma raha aktsiaturult välja, siis sa pead teadma, millal uuesti siseneda, kirjutab CNN Money.

Isegi need, kes vahetult enne Suurt Depressiooni aktsiatesse investeerisid, teenisid oma raha lõpuks tagasi. Investeerimisfirma Circle Back koostas selle kohta huvitava mõttekäigu: inimene, kes investeeris S&P500 indeksisse vahetult enne turu kokkukukkumist 1000 dollarit ja siis iga aasta järel uuesti 1000 dollarit (üldine stsenaarium, kuidas inimesed säästma hakkavad), oli plussis seitsme aasta pärast.

See on muidugi ekstreemne näide. Veidi pehmemate turukriiside ajal on taastumine toimunud isegi kiiremini.

„Need tulemused viitavad asjaolule, et pikemas perspektiivis pole langusest tulenevad riskid üldse mitte nii hullud,“ kirjutas CircleBlacki investeeringute juht Adam Freedman hiljuti valminud raportis.

Kui kiiresti portfell plussi jõuab, kui hakata regulaarselt investeerima vahetult enne kriisi?  Foto: CircleBlack

Ka sularaha hoidmine kätkeb endas riske

Turgudelt mõneks ajaks kõrvale jäämine võib  tunduda ahvatlev. Liiga suure koguse raha hoidmine võib sind panna aga olukorda, kus „sa väga suure tõenäosusega jääd ilma järskudest tõusudest aktsiaturul,“ kirjutas Freedman.

Võime vaadata kas või viimast paari aastat. S&P500 indeks on tõusnud 2012. aasta lõpust juba 50 protsenti.

Muidugi peaks ka märkima, et see analüüs ei ütle sulle, et kõik oma raha tuleb aktsiatesse panna. Investoritel on erinev riskitaluvus ja vanus – noortel investoritel on mitmeid kümnendeid aega, pensionäridel tõenäoliselt aga mitte.

Vanemate investorite jaoks võib tekkida ka olukord, kus paar aktsiaturul aastat otsustab, kas pensionile jäämine on võimalik või mitte.

Turuliikumiste ajastamine on peaaegu võimatu

Selle sajandi alguses, mil toimus Nasdaqi kokkukukkumine ja niinimetatud dotcom mulli lõhkemine, kukkus ka ülejäänud turg. Vaid 8 aastat hiljem toimus finantskrii, mis tiris turgusid veelgi enam alla.

On kindel, et millalgi lõppeb ka praegune pulliturg (tõusev turg).

„Aktsiad hakkavad lõpuks langema. Selle täpset aega ei ole aga võimalik ennustada,“ ütles Freedman. „Tegelikult on aktsiaturu languse ajal parem turul püsida.“

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt