Äripäev • 6 märts 2015

Eesti Energia USA projekt kidub

Sonny Aswani (Horizon Tselluloosi ja Paberi AS) Hando Sutter (Eesti Energia juhatuse esimees)  Foto: Andras Kralla, Äripäev

Kui Jordaanias läheb Eesti Energia elektrijaama ehitusega kõik hästi, siis USA projektiga on teine lugu, rääkis ettevõtte juht Hando Sutter intervjuus Ärilehele.

Sutter selgitas, et Eesti Energia on leidnud Jordaania elektrijaama ehitusse kindlad investorid ja Jordaania valitsus on garanteerinud ka 30 aastaks elektri ostu. „See on meile esimene ja edukas põlevkivi ekspordi know-how projekt,“ rääkis Sutter.

Seevastu USAs on küll suur huvi massiivset põlevkivivaru kasutusele võtta, aga praegune plaan ei ole investoritele atraktiivne. „Kui peaksime hakkama nagu Jordaanias Utah's investoreid otsima, siis see pole projekt, millesse raha paigutada tahetakse. Kui seni on projekti koos maa ostuga paigutatud 51 miljonit eurot, siis jooksevkuludeks oleme arvestanud pärast kulude kärpimist 600 000 eurot aastas,“ teatas Sutter.

Äripäevale keeldus Eesti Energia endine juht Sandor Liive teemat kommenteerimast. "Lahkusin Eesti Energiast kolm kuud tagasi. Mul ei ole enam infot ja ma ei kommenteeri midagi," ütles ta.

Loe pikemalt Ärilehest.

 

Hetkel kuum