Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Selgusid viis parimat finantsjuhti

  Hea finantsjuht aitab ettevõtte edule kaasa ja vajadusel ka tõmbab hoogu mahaFoto: Scnapix

  Juba neljandat korda valisid BIG4 audiitorbürood ja Äripäev välja aasta mõjukaima finantsjuhi. Žüriiliikmete sõnul oskab hea finantsjuht hoida tagatoa korras ning vajadusel tõmbab ka tuure maha.

  Tallinna Linna pearaamatupidaja Katrin Kendra, Marilin Hein Eften Capitalist, Tallinna Kaubamaja finantsjuht Marit Vooremäe, Rain Silivask Graanul Investist ja Kalle Kiigske Nelja Energia AS-ist. Foto: Äripäev
  „Head finantsjuhti iseloomustab see, et ta hoiab asju kontrolli all. Tagatuba on korras, info kiire ja korrektne,“ iseloomustas head finantsjuhti PriceWaterhouseCoopersi partner ja žürii liige Ago Vilu. Ta lisas, et hea finantsjuht oskab kaasa aidata ka äri arengule ning on ettevõtte juhi hea partner.
   
  Samuti žüriis olnud Deloitte Eesti partner ja vandeaudiitor Veikko Hintsov lisab, et finantsjuht hoiab ettevõtte rahaasjad korras, kuid saab teenimatult vähese tähelepanu osaliseks. „Näeme, kui palju rasket tööd teevad finantsjuhid. Tihti neid ei tunnustata piisavalt. Arvame, et tagatubadest inimeste väljatoomine on igati väärt mõte, sest finantsjuhid osalevad protsessides ja ettevõtted on neist väga sõltuvad,“ rääkis Hintsov. Tema sõnul pole finantsjuhi tegevus alati nähtav ja arusaadav, kuid neid on oluline välja tuua ja ära märkida.
  Ivar Kiigemägi, Ernst&Youngi partner, lisas, et hea finantsjuht mängib ettevõtte edus väga suurt rolli. „Tema roll ettevõtte edus on suur. Kui finantsjuht ei ole hea, siis võib see firma arengule piirid peale panna,“ kommenteeris Kiigemägi.
  Finantsjuht ühendab tema sõnul erinevate osakondade mõtteid ning võib-olla tõmbab teinekord tuure vähemaks, samuti toob hea finantsjuht välja riske, millele tihti ei mõelda. „Finantsjuhi roll ettevõttes on väga lai ja oluline,“ lisas Kiigemägi.
  Aasta mõjukaim finantsjuht 2015
  20. märtsil kogunenud žürii valis nomineeritute hulgast välja viis finalisti. Võitja kuulutatakse välja 16. aprillil Pärnu finantskonverentsil.
  2015 aasta TOP5 (tähestikulises järjekorras):
  Kalle Kiigske, Nelja Energia AS - Kalle panus ettevõtte arendamisse, strateegiliste investeeringute kaasamisse ning kontserni struktuuri optimeerimisse on silmapaistev innovatiivsuse tõttu. Kallet iseloomustab tugev finants- ja sisekontrolli taust, mistõttu põhinevad tema otsused ja hinnangud alati vettpidavatel faktidel või suurel eeltööl. Tema juhtimisstiili võib kirjeldada eelkõige kui põhjamaist, mis on aidanud tal enda alla koondada tipptasemel, iseseisev ja toetav finantsmeeskond.
  Katrin Kendra, Tallinna linn - Tema juhtimisel on loodud üks suuremaid ja võimekamaid finantskeskusi, kus täna tehakse raamatupidamist ja aruandlust enamusele Tallinna linna ametitele, sihtasutustele ja muudele organisatsioonidele.
  Marilin Hein, Eften Capital - Edukad äriotsused on võitnud investorite usalduse ning teinud Eften Capitalist Baltikumi suurima ärikinnisvaraportfelli haldaja, kelle juhtida on üle 250 miljoni euro väärtuses kinnisvaraobjekte. Edufaktoriks on hästi toimiv finantstiim, kelle ülesandeks on lisaks enam kui 30 rahavoogu teeniva üksuse finantsandmete koondamisele ka piisava finantstoe pakkumine kinnisvaraobjektide tehingutel. Lisaks iseloomustab Eften Capitali finantsaruannete kõrge kvaliteet ja läbipaistvus ning piinlikult korras raamatupidamine.
  Marit Vooremäe, Tallinna Kaubamaja - Väga hästi juhitud finantstiim ning sisukad juhtimisotsuseid toetavad analüüsid tegevjuhtkonnale. Tallinna Kaubamaja tegevjuht Raul Puusepp loetleb Mariti saavutusi: osalemine oluliste infosüsteemide arenduste võtmerollis, äri toetavate analüüside loomine ja hoidmine heal tasemel, raamatupidamise efektiivistamine, meeskonna tasakaalustatud juhtimine ja hoidmine, investorsuhete hoidmine.
  Rain Siilivask, Graanul Invest - Graanul Invest on edukas rahvusvahelist äri tegev Eesti ettevõte (ÄP TOP100 10. koht). On märkimisväärselt kiire kasvuga (käibe kasv 56% 2013.a) ja valdkonna üks Euroopa üks suuremaid etevõtteid. Rajas möödunud aastal Sõmerpalusse Baltimaade suurima graanulitehase ja valmistab ette investeeringudi Lätis. Edukas ja kiiresti kasvavas ettevõttes on finantsjuhi roll väga oluline, seda nii äri toetamisel, kui kulude kontrollimisel ja finantstiimi organiseerimisel.
  Senised võitjad:
  2012      Margus Kaasik, Eesti Energia
  2013      Maigi Pärnik-Pernik, Baltika Grupp
  2014      Ahti Puur, VKG
   
  Valimine:
  - iga audiitorbüroo + Äripäev nimetab 5 nominenti, kokku 25 nime
  - I voorus valitakse välja 5 finalisti
  - II voorus valib žürii konsensuslikult võitja
   Zürii:
  Ago Vilu, PwC
  Andris Jegers, KPMG
  Ivar Kiigemägi, E&Y
  Veiko Hintsov, Deloitte
  Villu Zirnask, Äripäev, finantsjuhtimise infolehe peatoimetaja
 • Hetkel kuum
Ökonomist: ehitusturg ootab riigi taristuprojekte
Ebakindla majanduskeskkonna ja kasvavate intressimäärade olukorras on nii ettevõtted kui ka majapidamised oma investeerimisotsuste tegemisel äraootaval seisukohal, kirjutab Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Ebakindla majanduskeskkonna ja kasvavate intressimäärade olukorras on nii ettevõtted kui ka majapidamised oma investeerimisotsuste tegemisel äraootaval seisukohal, kirjutab Swedbanki ökonomist Marianna Rõbinskaja.
Soomlase ostujõud prantsatas 2009. aastasse
Soomlaste reaalne sissetulek on kahanenud 2009. aasta alguse tasemele, taandudes erakordse kiirusega, kirjutab Helsingin Sanomat.
Soomlaste reaalne sissetulek on kahanenud 2009. aasta alguse tasemele, taandudes erakordse kiirusega, kirjutab Helsingin Sanomat.
Ukraina pani musta nimekirja ettevõtte, mille tooted levivad ka Eesti poelettidel
Ukraina lisas keelatud ettevõtete nimekirja USA toidutööstuse hiiu Mondelezi, mille tuntumad tooted on näiteks Daim, Marabou ja Oreo, vahendab Dagens Industri.
Ukraina lisas keelatud ettevõtete nimekirja USA toidutööstuse hiiu Mondelezi, mille tuntumad tooted on näiteks Daim, Marabou ja Oreo, vahendab Dagens Industri.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Raadiohitid: kui palju kinnisvaraturg veel kukub?
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Kinnisvara on jätkuvalt kuum teema: Tõnu Toompark ja Lenno Uusküla rääkisid raadiohittides, kuidas turg käitub praegu ja lähitulevikus.
Eesti parim juht hankis USAs oma idufirma jaoks teedeehitusäri salainfot
Värskelt Eesti parima juhi tiitli võitnud taristuettevõtte Verston asutaja ja juhatuse esimees Veiko Veskimäe rääkis Pärnu juhtimiskonverentsi laval, et käis 2018. aastal San Franciscos uurimas USA taristuehituse turgu ning võimalusi oma idufirma Infrafly esimese tootega sinna laieneda.
Värskelt Eesti parima juhi tiitli võitnud taristuettevõtte Verston asutaja ja juhatuse esimees Veiko Veskimäe rääkis Pärnu juhtimiskonverentsi laval, et käis 2018. aastal San Franciscos uurimas USA taristuehituse turgu ning võimalusi oma idufirma Infrafly esimese tootega sinna laieneda.
Saksamaa viib Venemaalt ära üle 100 töötaja
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.
Moskva seatud piirangu tõttu viib Saksamaa Venemaalt ära üle saja töötaja, kirjutab Reuters.
Remmelkoor: loodame, et üürihinnad jõuavad kulude kasvule järele
Arter kvartalit arendava Kapiteli projektidirektori Allan Remmelkoore sõnul on üürnike otsustusprotsess selgelt pikenenud, samas on poolteise aasta pärast valmivast arendusest rohkem kui veerand juba lepingutega kaetud.
Arter kvartalit arendava Kapiteli projektidirektori Allan Remmelkoore sõnul on üürnike otsustusprotsess selgelt pikenenud, samas on poolteise aasta pärast valmivast arendusest rohkem kui veerand juba lepingutega kaetud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.