• OMX Baltic−0,1269,62
 • OMX Riga−1,57905,54
 • OMX Tallinn−0,061 753,47
 • OMX Vilnius0,47992,88
 • S&P 5000,555 615,35
 • DOW 300,6240 000,9
 • Nasdaq 0,6318 398,45
 • FTSE 100−0,48 219,65
 • Nikkei 225−2,4541 190,68
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0096,14
 • OMX Baltic−0,1269,62
 • OMX Riga−1,57905,54
 • OMX Tallinn−0,061 753,47
 • OMX Vilnius0,47992,88
 • S&P 5000,555 615,35
 • DOW 300,6240 000,9
 • Nasdaq 0,6318 398,45
 • FTSE 100−0,48 219,65
 • Nikkei 225−2,4541 190,68
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0096,14
 • 23.03.15, 10:31

Selgusid viis mõjukamat Eesti finantsjuhti

Juba neljandat korda valisid BIG4 audiitorbürood ja Äripäev välja aasta mõjukaima finantsjuhi. Žüriiliikmete sõnul oskab hea finantsjuht hoida tagatoa korras ning vajadusel tõmbab ka tuure maha.
Hea finantsjuht aitab ettevõtte edule kaasa ja vajadusel ka tõmbab hoogu maha
 • Hea finantsjuht aitab ettevõtte edule kaasa ja vajadusel ka tõmbab hoogu maha
 • Foto: Scnapix
Tallinna Linna pearaamatupidaja Katrin Kendra, Marilin Hein Eften Capitalist, Tallinna Kaubamaja finantsjuht Marit Vooremäe, Rain Silivask Graanul Investist ja Kalle Kiigske Nelja Energia AS-ist.
 • Tallinna Linna pearaamatupidaja Katrin Kendra, Marilin Hein Eften Capitalist, Tallinna Kaubamaja finantsjuht Marit Vooremäe, Rain Silivask Graanul Investist ja Kalle Kiigske Nelja Energia AS-ist.
 • Foto: Äripäev
„Head finantsjuhti iseloomustab see, et ta hoiab asju kontrolli all. Tagatuba on korras, info kiire ja korrektne,“ iseloomustas head finantsjuhti PriceWaterhouseCoopersi partner ja žürii liige Ago Vilu. Ta lisas, et hea finantsjuht oskab kaasa aidata ka äri arengule ning on ettevõtte juhi hea partner.
 
Samuti žüriis olnud Deloitte Eesti partner ja vandeaudiitor Veikko Hintsov lisab, et finantsjuht hoiab ettevõtte rahaasjad korras, kuid saab teenimatult vähese tähelepanu osaliseks. „Näeme, kui palju rasket tööd teevad finantsjuhid. Tihti neid ei tunnustata piisavalt. Arvame, et tagatubadest inimeste väljatoomine on igati väärt mõte, sest finantsjuhid osalevad protsessides ja ettevõtted on neist väga sõltuvad,“ rääkis Hintsov. Tema sõnul pole finantsjuhi tegevus alati nähtav ja arusaadav, kuid neid on oluline välja tuua ja ära märkida.
Ivar Kiigemägi, Ernst&Youngi partner, lisas, et hea finantsjuht mängib ettevõtte edus väga suurt rolli. „Tema roll ettevõtte edus on suur. Kui finantsjuht ei ole hea, siis võib see firma arengule piirid peale panna,“ kommenteeris Kiigemägi.
Finantsjuht ühendab tema sõnul erinevate osakondade mõtteid ning võib-olla tõmbab teinekord tuure vähemaks, samuti toob hea finantsjuht välja riske, millele tihti ei mõelda. „Finantsjuhi roll ettevõttes on väga lai ja oluline,“ lisas Kiigemägi.
Aasta mõjukaim finantsjuht 2015
20. märtsil kogunenud žürii valis nomineeritute hulgast välja viis finalisti. Võitja kuulutatakse välja 16. aprillil Pärnu finantskonverentsil.
2015 aasta TOP5 (tähestikulises järjekorras):
Kalle Kiigske, Nelja Energia AS - Kalle panus ettevõtte arendamisse, strateegiliste investeeringute kaasamisse ning kontserni struktuuri optimeerimisse on silmapaistev innovatiivsuse tõttu. Kallet iseloomustab tugev finants- ja sisekontrolli taust, mistõttu põhinevad tema otsused ja hinnangud alati vettpidavatel faktidel või suurel eeltööl. Tema juhtimisstiili võib kirjeldada eelkõige kui põhjamaist, mis on aidanud tal enda alla koondada tipptasemel, iseseisev ja toetav finantsmeeskond.
Katrin Kendra, Tallinna linn - Tema juhtimisel on loodud üks suuremaid ja võimekamaid finantskeskusi, kus täna tehakse raamatupidamist ja aruandlust enamusele Tallinna linna ametitele, sihtasutustele ja muudele organisatsioonidele.
Marilin Hein, Eften Capital - Edukad äriotsused on võitnud investorite usalduse ning teinud Eften Capitalist Baltikumi suurima ärikinnisvaraportfelli haldaja, kelle juhtida on üle 250 miljoni euro väärtuses kinnisvaraobjekte. Edufaktoriks on hästi toimiv finantstiim, kelle ülesandeks on lisaks enam kui 30 rahavoogu teeniva üksuse finantsandmete koondamisele ka piisava finantstoe pakkumine kinnisvaraobjektide tehingutel. Lisaks iseloomustab Eften Capitali finantsaruannete kõrge kvaliteet ja läbipaistvus ning piinlikult korras raamatupidamine.
Marit Vooremäe, Tallinna Kaubamaja - Väga hästi juhitud finantstiim ning sisukad juhtimisotsuseid toetavad analüüsid tegevjuhtkonnale. Tallinna Kaubamaja tegevjuht Raul Puusepp loetleb Mariti saavutusi: osalemine oluliste infosüsteemide arenduste võtmerollis, äri toetavate analüüside loomine ja hoidmine heal tasemel, raamatupidamise efektiivistamine, meeskonna tasakaalustatud juhtimine ja hoidmine, investorsuhete hoidmine.
Rain Siilivask, Graanul Invest - Graanul Invest on edukas rahvusvahelist äri tegev Eesti ettevõte (ÄP TOP100 10. koht). On märkimisväärselt kiire kasvuga (käibe kasv 56% 2013.a) ja valdkonna üks Euroopa üks suuremaid etevõtteid. Rajas möödunud aastal Sõmerpalusse Baltimaade suurima graanulitehase ja valmistab ette investeeringudi Lätis. Edukas ja kiiresti kasvavas ettevõttes on finantsjuhi roll väga oluline, seda nii äri toetamisel, kui kulude kontrollimisel ja finantstiimi organiseerimisel.
Senised võitjad:
2012      Margus Kaasik, Eesti Energia
2013      Maigi Pärnik-Pernik, Baltika Grupp
2014      Ahti Puur, VKG
 
Valimine:
- iga audiitorbüroo + Äripäev nimetab 5 nominenti, kokku 25 nime
- I voorus valitakse välja 5 finalisti
- II voorus valib žürii konsensuslikult võitja
 Zürii:
Ago Vilu, PwC
Andris Jegers, KPMG
Ivar Kiigemägi, E&Y
Veiko Hintsov, Deloitte
Villu Zirnask, Äripäev, finantsjuhtimise infolehe peatoimetaja

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 10.07.24, 11:20
Põlvkondade vahetust tuleks hakata varakult planeerima
Kui oled midagi suure hoole ja armastusega üles ehitanud, on loomulik, et soovid tagada ka selle püsimise. Olgu tegemist ettevõtte või perekonna varade edasiandmise planeerimisega, siis LHV privaatpanganduses ollakse oma klientidele toeks, et korraldada põlvkonnavahetus sujuvalt.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele