Äripäev • 24. märts 2015 kell 8:30

Embargo all kaup jätkuvalt Venemaal müügis

Juustuvalik  Foto: PantherMedia/Scanpix

Itaalia ja Prantsuse juust, Norra forell, Hispaania ja Austraalia liha - kõik see Venemaal sanktsioneeritud kaup jõuab endiselt venemaalaste toidulauale.

Võimalik on see seetõttu, et internetiärimehed hiilivad seadustest mööda ja nende äri läheb sanktsioonide tõttu aina tõusujoones, kirjutab Izvestija.

Venemaa riigiprokuratuur on saanud pöördumisi blokeerida internetilehed, kus pakutakse müügiks sanktsioneeritud tooteid. Mõned veebipoed on lausa ära toonud kauba saabumise graafikud ning tooteid reklaamitakse selliste hüüdlausetega nagu "Blokaad murtud - liha on saadaval".

Internetis pakuvad keelatud kaupa mitmed kauplused, kes pakuvad Austraalia liha, Norra kala, Prantsuse ja Itaalia juustu, Hispaania lihadelikatesse. Kuna tegemist on seaduserikkumisega, siis on prokuratuur saanud hulga kaebusi ning ettepanekuid blokeerida veebilehed germes-fish.ru, mechtagurmana.ru, lamaree.ru, meatclub.ru, gurmanclub.ru, teopema.ru, artismarket.ru, gurmanin.ru, meatandwine.ru, delikateska.ru, edagurmana.ru, agroserver.ru jt.

Veebimüüjatelt selgitust küsinud Izvestija sai mitmelt poolt vastuseks, et neil on ununenud reklaam netist kustutada, mõni tõi ettekäändeks pikaajalised ja veel kehtivad lepingud. Külmutatud kala puhul aga öeldi, et müüakse vanu laovarusid.

Ühte veebipoodi ostuhuvilisena helistanud ajakirjanikule vastati, et kõik reklaamitav on neil ka saadaval, ehkki kaubatarned on ebaregulaarsed ja pole garantiid, et mõni toode üldse ära kaob. Samuti tunnistas müüja, et 99% ostjatest on eraisikud ning nende tellimuste hulk ületab restoranide oma.

Venemaa toidujärelevalve ametist tunnistati, et kõiki veebilehti kontrollida käib neil üle jõu ning et veebiäris pakutavate keelatud toodete kogused ei ole märkimisväärsed.

Hetkel kuum