Eliisa Matsalu • 30. märts 2015 kell 11:15

Kolmikliit lööb käed

Tulevase kolmikliidu erakondade juhid (vasakult) Sven Mikser, Taavi Rõivas ja Urmas Reinsalu.  Foto: Andres Haabu

Koalitsioonikõnelusi pidavad erakonnad jõudsid ühisele meelele, et kolmikliit saab tõeks. Lepe loodetakse kaante vahele saada selle nädala jooksul.

Täna kell kolm koguneb esimest korda uus riigikogu, istungil esitatakse riigikogu esimehe ja aseesimeeste kandidaadid. Valitsusliitu loovad erakonnad otsustasid, et riigikogu juhatuse esimeheks esitab kandidaadi SDE ja aseesimeheks IRL. SDE esimees Sven Mikser ütles, et nende kandidaat on Eiki Nestor. „Arvan, et see otsus ei üllata kedagi,“ märkis Mikser, lisades, et tegu on pika kogemuste pagasiga poliitikuga. IRL esitab riigikogu aseesimehe kandidaadiks Helir-Valdor Seederi.

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et kuigi Reformierakond, IRL ja SDE on kuues püstitatud teemavaldkonnas jõudnud ühistele arusaamadele, pole kõikides asjades siiski kokku veel lepitud. Arutlemist vajavad erinevad küsimused, mis jäid töörühmadest õhku, samuti katteallikate leidmine ja leppe kuludes kokkuleppimine. Koalitsioonilepingu maksumus jääb suurusjärku 300 miljonit eurot. „Loodame koalitsioonilepingu selle nädala jooksul kaante vahele saada,“ ütles ta. Kõnelusi jätkatakse homme.

Uus valitsus lubab kindlalt vähendada tööjõumakse ja suurendada lastetoetust, samuti tõuseb kütuse-, tubaka- ja alkoholiaktsiis. Rõivas märkis, et kütuseaktsiisi tõus jääb mõistlikuse piiridesse ja tubaka- ja alkoholiaktsiis ei tee väga järsku tõusu, kuna vastasel juhul kasvaks salaturu osakaal.

Hetkel kuum