Äripäev • 7. aprill 2015 kell 10:00

Läti ministri säuts vihastas venelased välja

Läti siseminister Edgars Rinkevics.  Foto: epa

Lätile tuleks venevastaste väljaütlemiste pärast kehtestada sanktsioonid, leiab Vene Riigiduuma rahvusvaheliste asjade komitee juht Aleksei Puškov.

Puškov ütles täna raadiointervjuus, et Venemaa peaks seadma sanktsioonid nii Läti poliitikutele kui riigile tervikuna.

Teda oli ärritanud Läti välisministri Edgars Rinkevicsi Twitteri-postitus, milles minister ütles, et Venemaa lõpetab samamoodi nagu fašistlik Saksmaa. "Mida rohkem ma vaatan tänast Venemaad, seda enam jõuan järeldusele, et ta lõpetab nagu Saksa Reich pärast Esimest ja Teist maailmasõda, ja siis on hilja," kirjutas Rinkevics.

Puškov leiab, et kui Rinkevics lubab endale sedasorti väljaütlemisi, peab ta mõistma, et Vene poolelt tulevad vastusammud, mis "annavad tõsise löögi Läti majanduslike, kaubanduslike ja veel muude huvide pihta".

"Ma ei leia, et välismaa poliitikud võiksid välja öelda igasugust jama, ilma et sellel poleks tagajärgi - minimaalselt nende Venemaale lubamisest kuni riiklike suheteni välja," leidis Puškov. "Kui inimene on oma riigi ametlik esindaja, peab ka riik tema sõnade pärast vastutuse võtma."

Duumasaadik leiab, et Venemaa peab Läti ministri avaldusele vastama, sest väljaöeldud sõnadel on hind. Puškovi sõnul kujutab Läti endast "väikeriiki, mis kuulub NATOsse ja Euroopa Liitu, ning on omandanud Venemaaga kujunenud kriisis suure tähenduse".

"See on piiririik, riik, kuhu praegu ameeriklased saadavad manöövriteks oma vägesid, ja mida valjuhäälsem on Läti siseminister, seda rohkem saab ta tähelepanu euroliidust ja NATOst," selgitas Puškov.

Venemaa siseministeerium reageeris täna samuti Läti poliitiku säutsu peale. Ministeeriumi infoosakonnast tuletati meelde, et just Lätis peetakse igal aastal Waffen-SSi leegionäride marssi. "See riik ei tea ainult kuulduste järgi, mis asi on Kolmas Reich, sest ühegi euroremondiga ei saa SS-sümboolikat üle värvida," kõlas ametlik kommentaar.

Hetkel kuum