Rivo Sarapik • 16 aprill 2015

Spaajuht: maksutõus külmutab palgad ja investeeringud

Maksutõus peletab hulga klientidest, leiab Värska Sanatooriumi juht Vello Saar.  Foto: Raul Mee

Valitsuse plaan kergitada majutusteenuste pakkujate käibemaksumäära toob kaasa turistide vähenemise ja sunnib firmasid investeeringuid ning palku külmutama, leiab Värska Sanatooriumi juht Vello Saar.

„Valitsuse plaan tõsta majutusteenuse käibemaks aastal 2017. seniselt 9% 20%le paneb kollase tule põlema,“ kommenteeris ta. Sektoris toob see tema sõnul kaasa umbes 7% hinnatõusu, samas on oht, et selle tõttu väheneb turistide hulk 180 000 ehk 6% võrra. „Kui nüüd plusse ja miinuseid kokku lüüa, on selle sammu kasu küsitav,“ kommenteeris ta.

Küll paneb see Saare sõnul sektoris tegutsevad ettevõtted tugeva surve alla – pärssides firmade investeeringuid ning ilmselt külmutataks palgad. „Selleks ei jätkuks ressurssi,“ kommenteeris ta.

Saare sõnul on talle arusaamatu, miks Eesti valitsus Euroopa riikide tavadele ja kogemusele vastu astub – 28 ELi liikmesriigist kehtib majutusteenusele alandatud määraga käibemaks 24 riigis. „Läti ja Leedu proovisid majutusteenuse käibemaksumäära tõsta ning on sellest loobunud,“ kommenteeris ta.

Värska Sanatoorium

Asutatud: 1972

Valkond: tervishoid ja sotsiaalhoolekanne

Töötajaid: 115

Omanikud: EKE Invest (Jaan Kabin, Endel Palla, Toomas Arumäe, Härmo Lehtsalu, Aleksander Pajuri, Koit Uus jt) ja Vello Saar

2014. aasta käive 3,2 ja kasum 0,36 mln eurot. Näitajad kahanesid vastavalt ligi 3% ja kaks korda.

Viimases Äripäeva Põlvamaa TOPis kerkis esikümnesse.

Äripäeva Gaselli TOPis üks vähestest firmadest, mis jõudnud edetabelisse viiel korral.

Möödunud aastal teenis Värska Sanatoorium 3,2 mln eurose käibe juures 366 000 eurot ärikasumit. Näitajad kahanesid aastaga vastavalt 2,6 ja ligi kaks korda. Saare sõnul oli eesmärk aga kasvada, mis ei täitunud vähenenud Soome ja Vene turistidevoolu tõttu. „Jäime siiski ellu ja teenisime kasumi,“ selgitas ta.

Tänavu loodetakse hoida eelmise aasta taset, mis Saare sõnul kerge olema ei saa. „Oluline turg (Venemaa – toim.) on madalseisus ja kiiret taastumist sealt ei tule, ehkki rubla ostujõud on veidi parem kui möödunud aasta lõpus, mil euro eest tuli maksta 100 rubla,“ selgitas ta. Samuti kiratseb Soome turg ning rohkem võisteldakse tänavu koduturul. „See aga on konstantne suurus ja see on rohkem nagu teki teiste pealt ära tõmbamine.“

Äsja moodustatud valitsus plaanib kasvatada tulusid muu hulgas majutusteenuse käibemaksumäära tõstmisega seniselt 9%lt 20%le. Sama plaan oli laual möödunud kevadel, kui Reformierakond valitsuse IRLiga lõhkus ning lõi koalitsiooni sotsiaaldemokraatidega.

Värske majandusminister Urve Palo kommenteeris täna Postimehele antud intervjuus, et ei toeta maksuerisuse kaotamist ning erisuse kaotamisega võrredes rohkem maksutulu aitaks koguda see, kui Eestisse tuleb rohkem turiste. "Näiteks oleme kokku leppinud, et loome kaasaegse konverentsi- ja messikeskuse. Kui me saaks selle ükskord tehtud, siis see tooks aastas 20 000 lisaturisti, 400 uut töökohta ja 20 miljonit eurot lisatulu ehk sama summa, mis loodetakse praegu käibemaksuerisuse kaotamiselt saada," selgitas ta.

Hetkel kuum