Äripäev • 15. mai 2015 kell 11:01

Elisa: meil puudub seos andmeäriga

Elisa  Foto: Raul Mee

Äripäeva eksperimendis avalikkuseni jõudnud andmebaasil puudub Elisa kliendiandmebaasiga omavaheline seos. Elisa suhtub kliendiandmete käitlemise reeglitesse äärmiselt tõsiselt ning kontrollib pidevalt, et need oleksid hoitud ja kaitstud, teatas ettevõte.

Tänase Äripäeva artikli taustal, kus väidetavalt müüdi ajakirjanike eksperimendis Elisa kliendibaasi kontakte on oletuslik info, mis põhineb ainuüksi andmebaasi pakkuja müügijutul.

Väide nagu oleks kõnealune andmebaas „lekkinud“ (õigemini varastatud) Elisast on vähemalt tänase seisuga oletuslik ja puhtsõnaline ning põhineb ainuüksi selle andmebaasi pakkuja müügijutul, eesmärgiga andmebaasi väärtust tõsta.

Elisa on vaadanud üle ka Äripäeva eksperimendis ajakirjanikele müügiks pakutud andmebaasi. Kõnealuses baasis on enamus numbreid kättesaadavad avalikult. Ka hõlmab see andmebaas üksnes eraklientide numbreid, kusjuures suures osas on selles andmebaasis olev info kas aegunud või väär ja Elisa võrgus on kõnealuse andmebaasi kõigist numbritest vähem kui pooled. Seega juhuslik kokkulangevus Elisa kliendibaasiga (kus on üle 600 000 kliendi) on vaid umbes kümnendiku ulatuses.

Kuivõrd antud andmebaasi päritolu uurib Andmekaitseinspektsioon, siis Elisa poolt on neile ka omapoolsed kommentaarid ja vastused küsimustele antud ning loodetavasti selgitatakse ka Andmekaitseinspektsiooni poolt välja, kuidas ja mis allikatest saadud info baasil selline andmebaas on kokku pandud.

Kui tegemist on andmete vargusega (kas siis Elisalt, teistelt operaatoritelt või muudelt firmadelt), siis saab selline andmevargus olema ilmselt ka politsei uurimise objektiks.

Hetkel kuum