Sirje Rank • 20. mai 2015 kell 8:15

Rootsi jääb valuutasõjas alla

Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves  Foto: EPA

Viimased paar kuud on Rootsi keskpank pidanud võitlust, et eelkõige Euroopa Keskpangast juurde trükitud raha ei tulvaks Rootsi ega ajaks Rootsi krooni liiga tugevaks.

See pärsiks omakorda Rootsi keskpanga jõupingutusi Rootsi majanduses inflatsiooni elustamiseks, mis sai aprillis tagasilöögi, kui tarbijahinnad põgusa tõusu järel uuesti langusesse läksid.

Rootsi SEB peaökonomist Robert Bergqvist ei usu, et Rootsi keskpank seda võitlust võita suudaks „Mul on raske uskuda, et nad suudavad nõrgestada Rootsi krooni, et sel moel inflatsioonile elu sisse saada,“ ütles Bergqvist agentuurile Bloomberg.

Seda tulemust pole toonud ei keskpanga otsus langetada repomäär miinusesesse ega võlakirjaturul käivitatud tugiostud. Eile ütles Rootsi keskpanga juht Stefan Ingves Stockholmis toimunud seminaril, et repomäär -0,25% tasemel ei pruugi veel sugugi olla see kõige madalam määr.

Bergqvisti hinnangul annavad Rootsi keskpanga pingutused heal juhul üksnes piiratud efekti. Seda enam, et eile andis Euroopa Keskpank juhatuse liikme Benoit Coeure'i suu läbi mõista, et kavatseb oma rahatrükimasina enne suve tugevamatel tuuridel käima panna, mis eurot märkimisväärselt nõrgestas.

Bergqvisti sõnul on Rootsi keskpangal pärituult loota alles siis, kui mujal maailmas inflatsiooni aeglustavad tegurid järele annavad või kui Rootsi kroon märkimisväärselt odavneks, vähemalt 11 kroonile eurost. Täna kauples Rootsi kroon 9,3 krooni tasemel eurost, mis on olnud keskmine tase kogu viimase aasta jooksul. Bergqvisti arvates nii järsk odavnemine tõenäoline ei ole. Veebruari keskpaigast, mil Rootsi keskpank repomäära miinusesse lasi, on kroon euro suhtes tugevnenud üle 3%.

Aprillis langesid tarbijahinnad Rootsis aasta baasil 0,2% ja langus oli üsna laiapõhjaline. Enne seda olid tarbijahinnad languses igas kuus alates läinud aasta augustist selle aasta jaanuarini välja. Rootsi keskpanga siht on aga hoida inflatsioon majanduses 2% lähistel.

Bergqvist on seisukohal, et tegelikult on inflatsioonitase Rootsi majanduses keskpanga kontrolli alt väljas. „See on paljus muu maailma kätes,“ nentis ta.

Mitu analüütikut, seal hulgas JPMorgan Chase & Co ökonomist Raphael Brun-Aguerre ning Danske Banki ja SEB ökonomistid prognoosivad, et veel enne suurt suve laseb Rootsi keskpank baasintressimäära veel sügavamasse miinusesse.

Läinud kuul keskpank intressimäära ei puutunud, küll aga suurendas tugioste võlakirjaturul.

Hetkel kuum