Sirje Rank • 21. mai 2015 kell 9:00

Venemaa saab G7 gruppi tagasi teatud tingimusel

Saksamaa kantsler Angela Merkel  Foto: EPA

Arenenud tööstusriikide grupi G7 praeguse eesistuja Saksamaa kantsler Angela Merkel ütles, et Venemaa saab uuesti osaleda G7 riikide kohtumistel, kui on valmis kinni pidama rahvusvahelisest õigusest.

„Venemaa lähenemine on selline, millega me kuidagi leppida ei saa,“ ütles Merkel täna Saksamaa parlamendis peetud kõnes. „Mõjusfääride terminites mõtlemine on midagi sellist, mida 21. sajandi Euroopas pole võimalik aktsepteerida,“ tsiteeris Merkelit agentuur Bloomberg.

ELi püüd luua tihedamaid sidemeid endiste Nõukogude Liidu liiduvabariikidega ei ole suunatud Venemaa vastu ega tähenda neile riikidele sundi valida üks või teine pool, ütles Merkel. Samas tuleb neil oma riigivalitsemist reformides ja korruptsiooni vastu võideldes vältida ka „valesid lootusi“ tulevikus ELi liikmeks saamisest.

Läinud aasta märtsis otsustasid G7 riigid peatada koostöövormi G8, mis kaasas ka Venemaa. Otsus oli reaktsioon Krimmi annekteerimisele.

 

Hetkel kuum