Mari Mets • 10. juuni 2015 kell 15:49

Ettevõtjad: suur palgakasv saeb oksa, millel istume

Suurettevõtja Jüri Käo hinnangul on järsk palgakasv tulnud ettevõtete kasumite arvelt ja kui kasumid vähenevad, siis väheneb ka ettevõtte investeerimisvõimekus.  Foto: Marko Mumm

See, et ettevõtete kasumlikkus on märkimisväärselt vähenenud, kuid palgad seejuures kogu aeg tõusnud, on suurettevõtja Jüri Käo sõnul viimase kahe aasta probleem, mis hakkab ühel hetkel mõjutama ka tööhõivet.

"Järsk palgakasv on tulnud ettevõtete kasumite arvelt ja kui kasumid vähenevad, siis väheneb ka ettevõtte investeerimisvõimekus. Tulude suurendamine on praegu eksportivatele ettevõtetele üpris keeruline, sest meie ekspordipartnerite majandused pole hetkel just kõige paremas seisus. Palgakasvu osas tuleb olla konservatiivne, ühiskonna ootus on küll väga jõuliselt palgakasvule suunatud, aga see saeb seda sama oksa, millel me istume," ütles Käo. 

Saematerjali tootva Toftani tegevdirektori Martin Arula sõnul ei ole palgakasv üksi peamine kasumi kadumise mootor, seda mõjutab olulisel määral ka olukord välis- ja tooraineturgudel.

"Tuleb tunnistada, et see aasta pole olnud meil nii edukas kui möödunud aasta ja palgatase on pigem kasvanud kui kahanenud. Aga see ei sunni veel kindlasti äriplaani ümber vaatama ja sulgema, pigem tuleb leida kõik moodused tootlikkuse kasvatamiseks. See on ainus variant palgakasvule vastu hakkamiseks," märkis Arula. Ta lisas, et tuleb pingutada selle nimel, et samade inimestega saaks tehtud rohkem tööd, mitte inimesi tingimata vähendada, sest see ei anna alati tulemust.

Kalevi tegevdirektor Kaido Kaare nõustus, et palgasurve on olemas, kuid ta ei näe veel, et see investeeringuid pidurdaks. "Oleme jõudumööda palka tõstnud, aga kindel investeeringute kava on meil ikka ees ja investeerime edasi. Ettevõte peab omale ka kasumlikkust kasvatama, kuid kõik peab olema tasakaalus - tuleb nii aeg-ajalt töötajatel palka tõsta kui investeerida," sõnas ta. Kaare soovitas teistel ettevõtjatel panustada alati innovatsiooni ja tootearendusse, sest see teenib tagasi ka tulevikus.

Hetkel kuum