Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Restoranitest: Lyon üllatab fusion-köögiga

  Viru keskusesse on ennast sisse seadnud Lyon – Prantsuse kokakunsti pakkuv söögikoht. Flirditakse aga ka teiste maade köökidega, nii on üllatuslikult prantsuse roogadele särtsu andmas näiteks Aasia ja Vahemere-äärsete riikide maitsed.Foto: Julia-Maria Linna

  Tallinnasse Viru keskusse on end ära mahutanud aukartustäratav hulk eriilmelisi söögi- ja joogikohti. Viimasena lisandus Lyon, mis on korraga saiapood, kohvik ja restoran.

  Lyon24 p (30 võimalikust)Toit ja jook: 7 p Teenindus: 9 p Interjöör: 8 p 

  Aadress: Viru väljak 4, TallinnTelefon: 622 9297Avatud: E–K 8–23, N–R 8–01, L 9–01, P 9–22Pearoogade hinnavahemik: 11,90–15,90 eurot 

  Varasemaid Äripäeva restoraniteste loe aadressilt www.aripaev.ee/restoranitest

  Vaadanud üle kondiitrileti, kus soolaste küpsetiste hulk piirnes kahega, otsustasin kõhtu täita a la carte menüü järgi.
  Prantsusmaa-mäng on toonud menüüsse hübriidsed toidunimed nagu “La Baklažaan” ning “Le chevre ja salat”, aga ka põlisprantslased nagu les moules (ehk veinis hautatud rannakarbid koore-veinikastme ja krõbeda baguette’iga) ja cuisses de grenouille (ehk röstitud konnakoivad sidruni- küüslaugukastmega).
  Rahvusköökide Paabel
  Pean ennast frankofiiliks, eriti mis puudutab gastronoomiat – no kes ei armastaks Prantsuse kööki! Nii et Lyoni menüü mõjus vägagi apetiitselt.
  Eelroaks valisin bouillabaisse’i, Marseille traditsioonilise kalahautise. See keerulise nimega roog esineb meie restoranides üllatavalt tihti ja üllatavalt erinevates variatsioonides. Sama variatsioonirikkalt kõlab meie ettekandjate-kelnerite suust ka selle roa keeruline nimi.
  Menüüs lubatud hautise asemel sain supi. Maitsva, safranise ja üsna mereannise, aga ikkagi vedelamat sorti leemekese. Mitte et mul supi vastu midagi oleks, vastupidi, see maitseb mulle väga, aga lubati ju hautist!? Päriselt ei suutnud leppida ka ürdivõiga, mis traditsioonilise bouillabaisse’i juurde kuuluva rouille’i (oliiviõlist, küüslaugust, safranist ja Cayenne’i piprast tehtud majoneesi) asemel suppi saatis.
  Pearoaks valisin päevakala, tursa. Menüü lubas kala lisanditeks friikartuleid, ürdisalsat (salsa – hisp k kaste) ja tomatiduetti. Tomatiduosse kuulus üllatuslikult aga ka seesamimaitseline wakame-salat. Nii et õrna turska rünnati korraga kahelt poolt: alt Aasia maitsetega, ülalt Hispaania-Itaalia ürtidega. Friikartulid, prantslaste kuldsed lemmikud, kandsid aga angloameerika pitserit: need serveeriti paberisse pakitult.
  Minu frankofiilne maitsemeel oli täielikus segaduses ega suutnud rahvusköökide paabelis kuidagi hakkama saada. Mitte et mul fusion-köögi vastu midagi oleks, aga menüü ja kogu Lyoni Prantsusmaa-mäng oli tekitanud teistsuguse häälestuse.
  Mitu sammu Prantsusmaast kaugemale
  Magustoiduks eelistasin rammusale brüleekreemile ja oma maja jäätistele õuna-meringue’i musta küüslauguga. Must küüslauk oli menüüs jutumärkides, nii et pidasin seda mingiks koka trikiks. Trikk oli aga hoopiski see, et küüslauk oli täiesti olemas, ainult see kuulus lopsaka ja ülirammusa võikreemi koostisse, mida taldrikul oli rohkemgi kui beseed, kuid mille menüü maha vaikis.
  Hindan kõrgelt noore peakoka loovust, seda ka siis, kui meie maitsed ei kattu, aga menüü ongi selleks, et koka fantaasiad võimalikult täpselt kirja panna, et külastajad saaksid toidust enne tellimist ülevaate. Seda eriti siis, kui seni Prantsusmaa-mängu mänginud Lyon on Prantsusmaa gurmeepealinna toidutraditsioonidest pika sammu kaugemale astunud. Kuigi juba seekordne muusikavalik oleks võinud anda vihje, et Lyon on Prantsusmaast eemaldumas: taustamuusikaks kõlasid valdavalt inglis- ja eestikeelsed laulud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Telia tehnoloogiajuht: peame peeglisse vaatama ja soolised stereotüübid murdma
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
Tehnoloogiaettevõtted saavad aidata kaasa soolise ebavõrdsuse vähendamisele, soodustades naiste töötamist IT-sektoris, kirjutab Telia tehnoloogiadirektor Andre Visse.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Nädala lood: arendajad külmutavad hindu, koondamiste ja maksuvõlgade arv kasvab
Ka sellel nädalal kirjutas Äripäev selgetest märkidest, kuidas majandus langeb. Nõnda panevad arendajad projekte sahtlisse, ettevõtted võitlevad pankrotihaldurite pilgu all ellu jäämise nimel ja koondamised – nende arv kasvab.
Ka sellel nädalal kirjutas Äripäev selgetest märkidest, kuidas majandus langeb. Nõnda panevad arendajad projekte sahtlisse, ettevõtted võitlevad pankrotihaldurite pilgu all ellu jäämise nimel ja koondamised – nende arv kasvab.

Olulisemad lood

EAS suunab 15 miljonit rakendusuuringute toetuseks
EAS avab rakendusuuringute programmi (RUP) uue toetusvooru arendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot.
EAS avab rakendusuuringute programmi (RUP) uue toetusvooru arendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.