Raido Neemre • 19. juuni 2015 kell 18:08

Šveitsi kellade eksport on languses

Foto: EPA

Šveitsi ajanäitajate eksport tegi suurima kukkumise enam kui viie aasta jooksul. Tugev frank ja Apple Watch’i turuletulek on müüginumbreid tugevasti alla tirinud, vahendab Bloomberg.

Kellade saadetiste maht kukkus mais 8,9% 1,71 miljardile frangile, teatas Šveitsi Kellatööstuse Föderatsioon oma kodulehel. See on suurim langus alates 2009. aasta novembrist ning tähendab seda, et aasta esimese viie kuu eksport kukkus 0,3%.Šveitsi kellatootjatel on keeruline oma hindu üle maailma korrigeerida, kuna frank on sellel aastal euro suhtes rekordkõrgustesse tõusnud.Apple’i uus nutikell ei tee riigi kellatööstuse olukorda hoopiski mitte lihtsamaks. Järgmisel nädalal jõuab nutiseade müügile paljudesse riikidesse, sh Šveitsi.See võib aga viia selleni, et edasimüüjad vähendavad Šveitsi kellade tellimuste hulka veelgi, kuna konkurents on üha tihenemas.“Apple Watch’i turuletulekul võib olla mõningane negatiivne mõju ka kellade ekspordile USA madalama hinna segmendile,” märkis Zuercher Kantonalbank analüütik Patrik Schwendimann.Kellade tarne vähenes USA turule 14% ning 34% Hong Kongi turule, kust Hiina tarbijad tihti madalamate maksude tõttu kellasid soetavad.

“Tugev dollar ja nõrk euro viib üha enam Aasia turiste Ameerika asemel Euroopasse ning tõenäoliselt kulub nende raha seal reisimise peale. See võib olla ka üks põhjuseid, mis tarned USA-sse vähenesid,” usub Bloomberg Intelligence analüütik Deborah Aitken.

Hetkel kuum