Mait Kraun • 23. juuni 2015 kell 10:59

Maailma rikkamate hulka pürgivad linnad

Macau linn  Foto: EPA

Unustage New York, London või Hongkong. Siin on seitse linna, mis trügivad maailma rikkamate sekka. Uurimisfirma McKinsey teadlaste sõnul on need seitse linna 2025. aastaks 10 rikkaima seas, vahendab CNBC.

Doha (Katar)

Katari linn Doha on SKP-d elaniku kohta arvestades üks kiiremini tõusvaid tähti. Riik korraldab ka 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlusi. Katar on juba praegu rikas ning võistluste korraldamine annab nende majandusele lisavõimenduse.

Bergen (Norra)

Bergen on Norra suuruselt teine linn, mis on juba praegu suuresti üks Norra majanduse juhtveduritest. McKinsey teadlased ennustavad, et Bergen jõuab globaalselt kõige rikkamate linnade hulka. Bergen on Norra energiatööstuse, laevanduse ja mereuuringute südameks.

Trondheim (Norra)

Trondheim on samuti Norra linn. See on mobiiltehnoloogia sünnipaik – seal leiutati 1980. aastal GSM. Alates sellest on kohalik tehnoloogiasektor tublisti kasvanud. Praegu on linnas 550 idufirmat, millel on rohkem kui 10 000 töötajat, selgub ametlikest andmetest.

Hwaseong (Lõuna-Korea)

Hwaseong on linn, mida Lõuna-Koreast väljaspool eriti ei teata. Linn aga kasvab kiiresti ja on kodu näiteks Hyundai, Samsungi, Kia ja LG Electronicsi uurimiskeskustele. Hwaseong investeerib kõvasti ka uute elurajoonide ehitamisse.

Asan (Lõuna-Korea)

Asan on Lõuna-Korea linn, kus on samuti palju suurte firmade tööstuskomplekse. Linn saab kasu ka sellest, et on geograafiliselt lähedal Pyeongtaeki sadamale. See on Hiinale kõige lähemal olev sadam ja toimib globaalse laevaliikluse keskusena.

Rein-Ruhr (Saksamaa)

Reini-Ruhri piirkond on juba praegu Saksamaa üks edukamaid. See on Euroopas Londoni ja Pariisi järel kolmandal kohal. Paljud Saksamaa tööstust ja pangandust juhtivad ettevõtted asuvad just selles regioonis – näiteks on seal 12 Fortune 500 ettevõtet.

Macau (Hiina)

Macau on näide sellest, kui kiiresti võivad asjaolud muutuda. Tõenäoliselt 2025. aastaks 10 rikkaima linna hulka jõudvat Macaud tabas eelmise aasta lõpus suur majanduslangus. Pärast korruptsioonivastast kampaaniat sai linna majandus tugevalt kahjustada ning majandus kukkus 17 protsenti. Oodatakse, et kasv taastub järgmise aasta jooksul.

Hetkel kuum