Jaga lugu:

Suurpankur: üle poole Venemaa pankadest paneb uksed kinni

Venemaa Keskpanga juht Elvira Nabiullina jaanuarikuus toimunud pressikonverentsil järjekordsetest kasinusmeetmetest rääkimas  Foto: EPA

500 Venemaa ligikaudu 800st pangast lõpetab lähima viie aasta jooksul tegevuse, ennustab Venemaa suuruselt teise panga VTB juht Andrei Kostin, raporteeris uudisteagentuur Interfax ajalehe The Moscow Times vahendusel.

Venemaal on hetkeseisuga liiga palju panku, me suudaksime hoida stabiilset taset ka saja pangaga,“ ütles Kostin saksa ajalehele Die Welt.

Karmi keskpanga poliitika ja Venemaa majanduskriisi kombinatsioon on mitmeid panku juba kohitsenud. Palju on kritiseeritud pankade ebaefektiivsust ja alarahastatust.

Alates 2013. aasta juunikuust on Venemaa Keskpanga juht Elvira Nabiullina võtnud tegevusloa 158lt Venemaa pangalt, enamasti kas kriminaalsete seoste kahtluse või ebapiisava rahastuse pärast. „Meil puuduvad igasugused juhendid selle kohta, mitu panka riigis olema peaks,“ ütles Nabiullina ajalehele RBC eelmisel kuul.

Keskpanga puhastus pole aga majanduskriisi leevendanud. Nõudlus on vähenenud ja intressitasud kasvanud. Keskpanga ametnik Mikhali Suhhov on eelnevalt öelnud, et 183 panka on igapäevase kriisivalve all.

Eelduste kohaselt kahaneb Venemaa majandus sel aastal 3%, peamiselt lääne sanktsioonide ning madala nafta hinna tõttu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum