Äripäev • 10. juuli 2015 kell 6:39

Laenude kogukulu sai ülempiiri

Eurod  Foto: PantherMedia/Scanpix

Juuli algusest on tarbijakrediidileping tühine, kui tarbija poolt tasumisele kuuluv aastane krediidi kulukuse määr ületab krediidiasutustelt eraisikutele antud tarbimislaenude kulukuse määra üle kolme korra.

Eesti Pank avaldab keskmise krediidi kulukuse määra iga aasta 1. jaanuaril ja 1. juulil oma veebilehel eestipank.ee. Viimane eraisikutele antud tarbimislaenude krediidi kulukuse määr on 26,57 protsenti, seega on praegu maksimaalne lubatud krediidi kulukuse määr uute lepingute puhul 79,71 protsenti, teatas tarbijakaitseamet.

Muudatused puudutavad isikuid, kes sõlmivad alates juulikuust uue tarbijakrediidilepingu ehk võtavad laenu. Varem sõlmitud lepinguid muudatus ei hõlma.

Krediidi kulukuse määr näitab laenu kogukulu aastas ning selles arvestatakse laenuks võetud raha summat, tagasimaksmise aega, intressi protsenti, lepingutasu ja muid lepinguga kaasnevaid kulusid, näiteks kohustuslikku kindlustust kodulaenu ja autoliisingu puhul. Seda kulu näidatakse protsendina ja mida väiksem protsent, seda odavam on laen. Kulukuse määra sisse ei arvestata viiviseid ja muid lisatasusid, mis võivad kaasneda maksetega viivitamisel.

Kui tarbijakrediidileping osutub liiga suure krediidi kulukuse määra tõttu tühiseks, siis maksab tarbija tühise tarbijakrediidilepingu järgi saadu tagasi tähtpäevaks, milleks ta pidi krediidi tervikuna tagasi maksma. Sellisel juhul tuleb krediidi kasutamise aja eest maksta intressi. Intressimääraks on poolaasta kaupa Euroopa Keskpanga kohaldatav viimane intressimäär enne iga aasta 1. jaanuari ja 1. juulit. Viimane kohaldatav intressimäär enne tänavust 1. juulit oli 0,05 protsenti.

Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu, et enne lepingu sõlmimist peab tarbijal olema võimalus võrrelda erinevaid pakkumisi, et ta saaks kõiki asjaolusid arvesse võttes teha parima otsuse. Krediidi kulukuse määr aastas peab sisalduma igas tarbijakrediidi reklaamis, määrast peab tarbijat teavitama enne lepingu sõlmimist ning olema sõlmitavas lepingus kirjas selgelt.

Hetkel kuum