Äripäev • 12. juuli 2015 kell 8:35

USA lootis Shröderit pealt kuulates pugeda Putini maailma

Toonane Saksa kantsler Gerhard Shröder aastal 2001 kohtumas Venemaa patriarhi Aleksius II-ga.  Foto: epa

Saksa meedia kirjutas sel nädalal, et Ameerika eriteenistused jälgisid salaja riigi endist kantslerit Gerhard Shröderit pärast tema ametist lahkumist 2005. aastal.

Erihuvi poliitiku vastu oli tingitud sellest, et tal on tihedad sidemed Venemaaga, kirjutas Bild am Sonntag.

Viidates Ameerika eriteenistuste allikatele, kirjutas väljaanne, et ameeriklaste Riikliku Julgeolekuagentuuri (NSA) huvi pälvis ekskantsleri nobe minek Venemaa energiasektori palgale. 2006. aasta märtsist asus ta Nord Stream AG nõukogu esimeheks. See ettevõte, mida kontrollib Gazprom, ehitab Venemaad ja Saksamaad ühendavat gaasitoru, mis juhib helesinise kütuse idast läände.

NSA kõrgendatud huvi oli tingitud veel ühest, ja mitte vähe olulisest asjaolust, kirjutab Bild. Nimelt on Shröder väga lähedastes suhetes Venemaa presidendi Vladimir Putiniga. Ameerika eriteenistused lootsid ekskantsleri kaudu saada lähemale Putinile, kes on enda ümber loonud ligipääsmatu ja suhteliselt suletud maailma.

Saksa tipp-poliitikuid jälginud NSA tegevuse paljastas Edward Snowden, kes agentuuri endise lepingulise töötajana tõi avalikkuse ette ülisalajase jälgimisprogrammi. Saksamaal puhkes skandaal pärast uudist, et ameeriklased kuulasid pealt kantsler Angela Merkeli telefoni. Saksamaa siseministeerium lisas, et pealt kuulati ka Merkeli eelkäijat Shröderit.

Hetkel kuum