• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti kajakitootja ostis Saksamaa turuliidrid

  Tahe Outdoorsi omanikud Janek ja Marek Pohla Foto: Veiko Tõkman

  Kaks aastat tagasi Prantsuse kajakitootja ostnud vennad Pohlad laienesid nüüd hoogsalt ka Saksamaale, kus soetasid korraga kaks konkurenti. Ettevõtte eesmärk on saada veespordiäris Euroopa turuliidriks.

  Tahe Outdoors omanikud:

  Janek Pohla - 33,8%

  Marek Pohla - 33,8%

  Poola riskifond EVF I INVESTMENTS S.A.R.L. - 32,4%

  Tahe Outdoors - on erinevat veespordivarustust tootev ettevõte. Ettevõte on asutatud 1989. aastal. Ettevõtte põhitegevusaladeks on klaasplastist, süsinikplastist ja termoplastist süstade, -kanuude, -stand-up paddleboardide, -aerude ning lisatatarvikute valmistamine.

  Kokku müüb ettevõte seitset kaubamärki.

  Mullu märtsis omandas Kesk- ja Ida-Euroopa riskikapitalifond Enterprise Venture Fund I Tahe Outdoorsilt 32,4% suuruse osaluse.

  Tahe Outdoors OÜ tootmistegevus toimub Prantsusmaal ja Eestis kokku 3 tehases. Viimsis valmivad klaas- ja süsinikkiust süstad. Polüetüleenist kajakke ja Beluga lisatarvikuid toodetakse Tartus. Aere toodetakse Prantsusmaal.

  Toodangut turustatakse kokku 35 riigis: Soome, Rootsi, Norra, Taani, Saksamaa, Prantsusmaa, Inglismaa, Itaalia, Šveits, Hispaania, Portugal, USA, Kanada, Jaapan jt.

  Megasports - asutatud 1992. aastal ning on Saksamaa juhtiv kajaki ja komposiit aerude tootja, mis asub Münchenis.

  RM Artistic Sportswear - asutatud 1987. aastal tugev spordiriietusele ja -varustuse tootja Saksamaal Herfordis.

   

  „Tugevate Saksamaa veespordi brändide nagu Robson & Bondibeach kajakid, Robson & Lightning aerud ning Artistic veespordiriided ülevõtt on väga oluline osa meie strateegiast, et saada juhtivaks veespordivarustuse ettevõtteks Euroopas," rääkis kajakitootja Tahe Outdoors üks ettevõtte omanikke Janek Pohla.
  „Me oleme aastaid selle [Saksamaa – toim] turuga tööd teinud ja vaeva näinud, aga tulemused ei ole olnud nii head kui oleks tahtnud," tõdes Pohla. See sai ka kaalukeeleks, miks firmad osteti. „Üksnes mõlema ettevõtte koos omandamine annab meile parima tulemuse ja võimaldab nüüd püstitatud eesmärke ellu viia," tõdes Pohla.
  Tootmine Eestisse. Tehing finantseeriti osaliselt omavahenditest ja osaliselt laenuga Swedbankilt. Kahe ettevõtte maksumust Pohla ei avaldanud, kuid väitis, et see jäi ligilähedale 2013. aastal ostetud Egalis S.A.Si maksumusele. Äripäeva teada jäi Egalise hind alla nelja miljoni euro.
  Tootmine jätkub Saksamaal suve lõpuni ja seejärel kolitakse tootmine ümber Eestisse. „Sünergia mõttes on kasulikum toota siin, meil on siin spetsialistid ja uued seadmed," rääkis Pohla. Kogu müügi- ja logistikategevus kolitakse Herfordi, RM Artistic Sportswear olemasolevatele pindadele. Artistic Sportswear asutaja jätkab ettevõttes disaini ja arendustegevusega. Järgmine aasta plaanib Tahe Outdoors saavutada Saksamaa ettevõtete müügikäibeks kolm miljonit eurot.
  Tipule lähemale. Pohla lisas, et see tehing tugevdab märkamisväärselt nende positsiooni Lääne- ja Kesk-Euroopas. Kui Egalise omandamisega sai Tahe Outdoors Euroopa viie juhtiva veespordivarustuse tootja sekka, siis Saksamaa ettevõtetega omandamisega suurenes turuosa veelgi, laienes toodete sortiment ning tekkis ka korralik müügiorganisatsioon Saksamaal. „Seni me ei ole seal tegelenud müügiga läbi maaletooja, vaid oleme teinud müüki otse jaemüüjatele hambad risti,“ rääkis Pohla.
  Lisaks kohalikule müügiorganisatsioonile on nüüd Saksamaal kohapeal olemas ka e-pood, mis on Pohla sõnul väga populaarne. Kahe ettevõtte omandamisega lisandub ettevõtte raftingu ja canyoning tootegrupid, mis Pohla sõnul annab samuti parema võimaluse muutuda veelgi atraktiivsemaks veesporditoodete müüjaks. „Mõlemad Saksamaa ettevõtted on väga innovaatilised ja on välja töötanud mitmeid erinevaid materjale ja tootmistehnoloogiaid. Sellekohane oskusteave on oluline lisa tugevatele brändidele ja turuosale, mis tehingu käigus omandatakse,“ selgitas Pohla.
  Otsus müüa tuli raskelt. Megasports Vertriebs GmbH omaniku Robert Sommeri sõnul pöördus Tahe Outdoors tema poole ostuhuviga eelmise aasta lõpus ja nüüd sai see tehing edukalt lõpuni viidud. "Olen tegutsenud selles äris alates 1992. aastast ning otsus seda ettevõtet müüa ei tulnud lihtsalt," tõdes Sommer. "Arvan, et see ettevõtte on Tahe Outdoori meeskonnale hea täiendus nende eesmärkide saavutamiseks.“ Sommeri sõnul on Megasport Saksamaa turuliider kajaki, süstade ja komposiit aerude tootmises.
  Plaanis uued ostud. Veespordiäris on Pohla sõnul suurimad turud Euroopas Saksamaa, Prantsusmaa, Ühendkuningriik ja Skandinaavia. Küsimusele, kas järgmine võimalik ost võiks olla Ühendkuningriigis, vastas Pohla jaatavalt. „Meil on seal turul läinud paremini kui Saksamaal. Eks orgaaniline kasvamine on raske, oma kaubamärgi sisse saamine, arendamine ja selle turundamine,“ selgitas Pohla.
  Mis puudutab Prantsusmaa turgu, siis Pohla sõnul on nad Prantsusmaa ettevõtte Egalise, mis on asutatud 1964. aastal, käibe kasvu kahe aastaga kahekordistanud. "Meil läheb seal hästi, tootmine on hästi planeeritud ja oleme hästi tarnitud," märkis ta.
  Ettevõtte eesmärk on saada veespordiäris kindlaks Euroopa turuliidriks. Tänavu on ettevõtte käibe prognoos 11 miljonit eurot, millest 4 miljonit Prantsusmaalt ja 2016. aasta käibe prognoos 14,6 miljonit, millest 4,4 miljonit Prantsusmaalt ja 3 miljonit Saksamaalt.
   
  Tänavu laual ligi viis sarnast tehingut
  Küsimustele vastab Swedbanki ettevõtete panganduse juht Heiki Raadik
  Miks otsustasite rahastada Tahe Outdoorsi ostu?
  Tegemist on väga tugevate oma ala ekspertidega. Tahe areneb väga kiiresti. See ost aitab neil laieneda uutele turgudele ning saavutada täiendavat sünergiat. Lisaks on ettevõtte varasemad tulemused olnud väga head ja see annab meile tuleviku osas kindlust. Kõigepealt tuleb ikkagi vaadata ettevõtte äriplaani. Kogemus ja rahavoog ennekõike, alles siis tuleb tagatis. Tagatis annab pangale täiendava kindlustunde, aga laenu see tagasi ei maksa. Teise riiki laienemine toob endaga kaasa täiendavad riskid (teine kultuuriruum, erinevad äritavad), kuid kõike seda on võimalik oskuslikult tegutsedes maandada. Tahe on oma laienemise plaani väga hästi läbi mõelnud ning neil on olemas ka varasem laienemise kogemus. Soovime neile uutel turgudel igati edu.
  Mille poolest see teistest finantseeringutest erineb? Mitu sellist sarnast investeeringud te aastas finantseerite?
  Eks iga tehing on veidi erinev. Eesti ettevõtted paraku veel väga palju Lääne-Euroopasse ei laiene, kuid viimase aasta jooksul on sarnaseid asju järjest rohkem meie laule jõudnud, kokku ligi viis niisugust tehingut. Teeme selliseid asju väga hea meelega, rõõm on näha, kui pädevad tegijad leiavad täiendavaid väljundeid välisturgudel.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Saksa majandusajakirjanik valimiste eel: taastame Hansa Liidu!
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Miks ei võiks Tallinn, Riia, Bremen ja Hamburg, aga ka teised endised hansalinnad puhuda uuesti elu sisse kunagisele Hansa Liidule? See oleks uut tüüpi linnade ja ettevõtete liit, mida juhiks mitte nostalgia, vaid soov astuda vastu Hiina hegemoniaalsetele ambitsioonidele Euroopas, kirjutab Saksamaa majandusajakirjanik Manfred Sieg (Sieg-Tech).
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Elektrienergia hinnatõus paneb aina rohkem kodusele päikeseenergia-jaamale mõtlema
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Juba neljas kuu järjest näeme väga olulist elektrienergia hinnatõusu ning arvestades kasvavat nõudlust elektrienergia järele ja tootmise liikumist 100% süsinikuvabaduse suunas, pole odavnemist ka lähitulevikus näha.
Leedu soovitab lahti saada Hiina telefonidest Eesti seisukoht: meil pole põhjust Leedu leidudes kahelda
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.
Leedu kaitseminister soovitas inimestel vältida Hiina telefonide ostmist ja ära visata need, mis juba olemas on, sest avastas sinna sisse ehitatud tsensorlahenduse, kirjutab Reuters. RIA peadirektori asetäitja Gert Auväärti sõnul ei ole RIA sarnaseid analüüse läbi viinud, kuid neil pole põhjust Leedu riikliku küberjulgeoleku keskuse raportis ja leidudes kahelda.