Mait Kraun • 25. juuli 2015 kell 8:15

Kaevandussektor sai ränga hoobi

Kulla kaevandamine  Foto: EPA

Kulla hinnalangusest alanud toorainete hinnalangus on jõudnud metallitööstusesse, kus niigi kehv olukord tõotab veelgi hullemaks kujuneda, vahendab Bloomberg.

Suurtarbija Hiina majanduse aeglustumise tõttu on investorid hakanud tooraineid müüma. Märkimisväärset muret tekitab ka juuli alguses toimunud krahh Hiina aktsiaturul ja Föderaalreservi potentsiaalne intressimäärade tõstmine septembris. Sellel aastal on Bloombergi Maailma Kaevandusindeksist välja voolanud 140 miljardit dollarit.

Maailma suurima kaevandusmfirma BHP Billitoni aktsia on nädala algusest kukkunud ligi 10 protsenti kuue aasta madalaima tasemeni. Freeport-McMoRani ja Teck Resourcesi aktsiad on odavnenud ligi 20 protsenti. Toorainete kauplemise ja kaevandamisega tegelev Glencore Plc kukkus kõigi aegade madalaima tasemeni.

„Me ei ole väga kaugel terve tööstusharu surutisest,“ ütles investeerimisfirma Macquarie Group toorainete uurimisrühma juht Colin Hamilton. „Ainus viis, kuidas olukorda muuta, oleks tootmismahtude märkimisväärne vähendamine.“

Vase hind kukkus nädalaga ligi 200 dollarit 5361 dollarini tonnist, mis on samuti kuue aasta madalaim tase. Kokku odavnes vask kümme päeva järjest. Nõudlus metallide vastu on vähenemas ja hinnalangus vähendab kaevandajate kasumeid.

14 kaevandusettevõttest koosnev FTSE 350 Mining Indeks langes neljapäeval 4,6 protsenti ja jõudis kuue aasta põhja. Anglo Americani aktsia kukkus sellel nädalal 10 protsenti ja jõudis madalaima tasemeni alates 2002. aastast. Rio Tinto Group odavnes üle 5 protsendi.

Lahendus oleks tootmismahtude vähendamine

BHP Billiton teatas kolmapäeval, et plaanib vähendada neljast põhitoorainest kolme tootmist. 2016. aastal hakatakse kärpima kivisöe-, petrooleumi- ja vasetootmist. Ainuke neljast põhitoorainest, mille tootmise vähendamist ettevõte ei plaani, on tänavu 27 protsenti kukkunud rauamaak.

„Halvad uudised alles hakkavad küllastunud rauamaagi turgu mõjutama. Samuti arvame, et vasenõudlus muutub nõrgemaks,“ ütles Liberum Capital Ltd kaevandussektori analüütik Richard Knights.

„Kõik peab enne muutuma halvemaks, et olukord paranema saaks hakata,“ ütles ta. „Ma ei näe, et nõudlus võiks sektori taastumist vedada. Seega peavad ettevõtted näitama tootmisega distsiplineeritust, aga seda ei ole eriti veel näha.“

Societe Generale'i sõnul on vase, alumiiniumi ja tina pakkumine sel aastal nõudlusest suurem.

Hiina alumiiniumitarbimine kasvab üle 9 protsendi. Samas tõuseb Hiina enda tootmine veelgi kiiremini, selgub ühe suurima tootja Alcoa andmetest.

Selle nädala alguses Hiina statistikaameti avaldatud andmetest selgub, et Hiina alumiiniumitoodang on viimase aasta jooksul kasvanud lausa 18 protsenti 2,8 miljoni tonnini. Alumiiniumi pooltooteid eksporditi 370 000 tonni, ehk 57 protsenti rohkem.

„Alumiiniumi väljavool Hiinast surub suhteliselt hõreda turu ülejääki,“ ütles ANZ analüütik Daniel Hynes. „Kui see kombineerida väljaspool Hiinat oleva nõrga nõudlusega, siis võib öelda, et Hinnad on tõenäoliselt edaspidi ka surve all.“

Kulla hind langes nädalaga kokku 5,3 protsenti 1083 dollarini untsist. Ühtlasi murdis hind läbi tähtsast toetuspunktist ja arvatakse, et langus võiks esmajoones jätkuda kuni 1030-1040 dollarini.

Eilse seisuga oli kuld kukkunud juba 10 päeva järjest – viimati oli langus nii pikk 1996. aastal.

Hinnalangus jõudis ka kullakaevandajateni. 30 ettevõttest koosnev Philadelphia börsi kulla- ja hõbedaindeks jõudis madalaima tasemeni alates 2001. aastast.

Hetkel kuum