Rivo Sarapik • 27. juuli 2015 kell 11:58

Amet: ärge andke maksuametile telefoniarveid

Rahandusminister Sven Sester.  Foto: Eiko Kink

Andmekaitse Inspektsioon (AKI) soovitab rahandusministril Sven Sesteril mitte laiendada maksuameti volitusi.

Maksu- ja tolliamet tahab täiendada maksuseadust, et see annaks maksuametnikele suurema õiguse süveneda uurimisaluse ettevõtja tausta ning küsida sidefirmadelt tema andmeid. AKI arendusjuht Kaja Puusepp soovitab Sven Sesterile saadetud kirjas seda õigust ametile mitte anda.

"Olukorras, kus sideandmete säilitamise kohustuse saatus üleüldiselt on lahtine, ei tohiks astuda samme nende andmete kasutusala laiendamiseks," selgitab ta ja viitab mullusele Euroopa Kohtu otsusele, mille kohaselt on sideandmete säilitamise kohustus õigusevastane. "Väljend „teenuse eest esitatud arve andmed” on ebaselge. Kliendile esitatud arve võib sisaldada erineva detailsusastmega mitmeid andmeid tarbitud sideteenuse sisu kohta."

Hetkel kuum